Jordaania kodanik Ibhais peeti kinni eelmisel kuul tõenäoliselt seoses kriitikaga, mida ta tegi oma endise tööandja suunas 2019. aasta võõrtööliste streigiga seoses. Kohtu alla anti mees süüdistatuna rahalises pettuses, mis olevat toime pandud seoses MM-i sotsiaalmeedia lepinguga.

MM-i korralduskomitee on eitanud, et Ibhais tema vaadete ja väljaütlemiste pärast kohtu alla anti. Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch osutab aga, et Ibhaisi süü kohta pole esitatud ühtegi tõendit tema ülestunnistus oli välja pressitud, vahendab Inside The Games.

FIFA on öelnud, et ei taha juhtumit enne kohtuotsusega tutvumist kommenteerida.

Esialgu määrati Ibhaisile suisa viieaastane vanglakaristus, mida pärast otsuse edasi kaebamist kahe aasta võrra vähendati.

Võõrtööliste streik toimus Kataris 2019. aasta suvel, kui töötamast keeldusid umbes 5000 ehitajat Dohast 40 km kaugusel asuvas Al Shahaniya maakonnas, kuhu töölised elama olid paigutatud. Paljud neist olid näljas, sest polnud juba mitu kuud palka saanud. Ibhais kritiseeris avalikult MM-i korraldajaid streigiga toime tulemise eest ning lasti samal aastal oma töökohalt lahti.

Ibhais võeti vahi alla tänavu 15. novembril, kui ta valmistus andma intervjuud Norra rahvusringhäälingu NRK ajakirjanikele. Kaks NRK ajakirjanikku sattusid samal päeval ka ise pokri, kus neid hoiti väidetava loata filmimise ja eravalduses viibimise eest 30 tundi kinni.

Ibhais alustas vanglas kohtuotsust oodates näljastreiki, mida ta on tänaseks üle 30 päeva pidanud. Apellatsioonikohus mehele kolmapäevasel istungil, mis kestis alla minuti, sõna ei andnud, kirjutab BBC.