Eesti koondis polnud mitte kunagi varem MM-il kuue parema sekka tulnud. Seega oldi avavile eel silmitsi võimalusega saavutada rahvusmeeskonna läbi aegade parim tulemus. Samuti polnud Eesti suutnud mitte kunagi Norrat alistada või nendega viiki mängida. Tegemist on ainsa meeskonnaga väljaspool saalihoki suurt nelikut (Soome, Rootsi, Šveits, Tšehhi), kellelt Eesti kunagi midagi kätte polnud saanud. Ei saanud ka täna, kuigi jõuti lähemale kui kunagi varem.

Kohtumine algas Eesti jaoks halvasti, sest juba 95 sekundi järel oldi 0:2 kaotusseisus. Õnneks tõusti seal nobedasti – Artur Okružko tabas seitsmendal minutil ja kui mängitud oli 9.02, viskas Patrik Kareliusson viigivärava. Ülejäänud esimene kolmandik möödus mõlemapoolse püüdliku kaitsemängu tähe all ja skoori rohkem ei tehtud.

Samas vaimus kulges ka teine periood, kuniks 29. minutil teenis Norra pärast Gerdo Ungale fikseeritud viga õiguse karistusviskeks (bullit), mille realiseeris Ketil Kronberg. Eesti jõudis 3:3 tabamusele lähedale 2.57 enne sireeni, kui Rasmus Bolanderi kaugvise tabas posti. See, mis Eestil tol hetkel puudu jäi, oli Norral paraku peagi olemas – kui mängitud oli 38.36, asusid nad 4:2 juhtima.

Viimaseks kolmandikuks tuli kaheväravalises eduseisus Norra platsile senisest ettevaatlikuma mänguplaaniga, mis tähendas Eestile rohkem võimalusi ründamiseks. Norra kaitse ja väravavaht Nicholay Halvorsen seisid aga kindlalt ega murdunud ka siis, kui Eestil oli 46.-48. minutini kasutada arvuline ülekaal.

51. minutil avanes Patrik Markusel hiilgav šanss, ent värava eest sooritatud vise lendas üle. Kaks minutit tegi 39-aastane ründaja aga vigade paranduse, kui virutas talle söödetud vabalöögi ühe puutega lati alla ja vähendas Eesti kaotusseisu minimaalseks. Kui mängitud oli 55.40, teenis Markus Eestile karistusviske, mida asus sooritama Mathias Einamann, kelle tehniliselt briljantse zorro-viske vastu jäi Halvorsen abituks.

Normaalajal enam väravaid ei visatud ja võitjat siirduti otsima lisaajale, mida siirduti otsima lisaajale. Seda oli mängitud 3.03, kui Andreas Grönli kaugvise lendas Eesti värava ristnurka ja andis Norrale 5:4 võidu.

Peatreener Risto Lalli kommentaar: "Kaotasime, pettumus on väga suur. Tõesti väga-väga suur. Olime väga lähedal, aga natuke jäi puudu. Samas näitab meie tänane esitus, et kuulume õigusega maailma esikaheksasse. Pääsesime MM-ile küll tagaukse kaudu (seoses Jaapani ja Austraalia loobumisega – toim), aga oleme siin oma koha auga välja mänginud.

Kiirest 0:2 kaotusseisust tulime välja väikeste kaitses tehtud korrektuuridega. Andsime meestele juhise jälgida vähem palli ja rohkem mängijaid ning see toimis. Viimasel kolmandikul kaotusseisust viigini jõudmises oli meil natuke õnne, aga näitasime ikka kõva sisu kah. Mängisime ründavat ja julget saalihokit. Väravavaht Rainer Kalde tegi väga hea mängu. Ette ei ole kellelegi midagi heita.

Võitja otsustanud olukord lisaajal… võinuks olla valmis, et Norra vabalöögi kiiresti lahti mängib. Aga paraku poldud. Hea vise oli vastasel."

Eesti resultatiivsus: Mathias Einamann 1+1, Artur Okružko 1+0, Patrik Kareliusson 1+0, Patrik Markus 1+0, Alexander Dahlberg 0+1, Rasmus Bolander 0+1. Eesti parimaks valiti Bolander, väravas tegi Rainer Kalde 21 tõrjet.

Norra mängib laupäeval 5. koha matši Lätiga, võitja tagab koha 2022. aastal USA-s, Birminghamis toimuvatel Maailmamängudel (World Games). Eesti kohtub 7. koha mängus Slovakkiaga. Võidu korral kordab Eesti meeskond 2010. aasta Helsingi MM-ist pärinevat oma ajaloo parimat tulemust.

"Nüüd tuleb taastuda," sõnas Lall. "Läheme Slovakkia vastu kolme viisikuga peale ja küll meil seda jõudu on. Turniir tuleb ikka võiduga lõpetada. See on meie eesmärk ja mängijad on selleks valmis."

Kaheksa parema sekka jõudis Eesti meeskond MM-il viiendat korda. Varem on seda suudetud 2008, 2010, 2014 ja 2016. Eesti läbi aegade parim tulemus on 2010. aasta MM-i 7. koht.

Otsepilti näitas Rahvusvahelise Saalihokiliidu (IFF) Youtube'i-kanal: