Novembris avaldas inimõiguste organisatsioon Amnesty International järjekordse Reality Check'i (eesti k. "reaalsuskontroll") iga-aastase raporti, kus hinnatakse Katari välistööliste õiguste situatsiooni tuleva MM-i eel. Nagu ka varasemal kahel aastal, tehti olukord maatasa: korduvate lubaduste ning erinevate reformide kiuste ei ole Kataris lõppenud enam kui kahe miljoni välistöölise ekspluateerimine ja väärkohtlemine.

"Töölised üle kogu riigi elavad hoolimatute tööandjate armust, seisavad silmitsi palgavarguse, ebaturvaliste töötingimuste ning ületamatute takistustega töövahetusel. Töötajatel keelatakse endiselt luua oma õiguste eest võitlevaid organisatsioone, samas kui õiglust ning väärkohtlemise hüvitamist napib," seisab Amnesty raportis. Sarnased tingimused on suuresti võimalikud tagurliku Kafala süsteemi tõttu, mida islamiriigis endiselt rakendatakse. Kafala on kasutusel ka teistes Pärsia lahe riikides ning seda on võrreldud tänapäevase orjusega.

Kas tulevasele jalgpallipeole peaks seetõttu minemata jätma mängijad? Aga fännid? Videos analüüsivad olukorda Delfi ajakirjanik Aleksander Algo, Soccernet.ee ajakirjanik Ott Järvela ja MTÜ Mondo lähis-Ida ekspert Kristi Ockba.