SARS-CoV-2 pikaajalise mõjude kohta on palju teadusuuringuid, kus on kirjeldatud nii südamelihase-, kopsukahjustust kui ka pikaajalist kurnatussündroomi viiruse põdemise järel. Ükskõik kui kergelt või raskelt ollakse viirusinfektsiooni põdenud, oleks vaja kindlasti enne treeningutega taasalustamist anda organismile aega taastumiseks.

Doktor Metsavas soovitab, et sportimisega alustamisele peab kindlasti eelnema ligikaudu seitsmepäevane periood ilma igasuguste sümptomiteta ning inimene peab hakkama saama enda igapäevatoimingutega ja suutma läbida kergema jalutuskäigu ilma hingeldamise ning väsimusmärkideta. Raskekujuliselt viirusinfektsiooni põdenud patsiendid, kes on vajanud hospitaliseerimist, või ka väga suurte treeningumahtudega ja/või võistlevad sportlased vajavad kindlasti täiendavat põhjalikku tervisekontrolli ja individuaalset lähenemist.

Kuidas mõjutab COVID-19 ühe sportliku inimese keha? Millised võivad olla kahjud tema terviseseisundile? Neile küsimustele vastab pikemalt spordiarst dr Pii Metsavas 30. novembri õhtul Tallinna Ülikooli e-loengus "COVID-19 läbipõdenuna taas sportimas".

Kuulaja saab ülevaate, kuidas turvaliselt naasta sportimise juurde pärast haiguse põdemist ning millega tuleks sealjuures kindlasti arvestada. Doktor räägib, milliseid tervisenäitajaid peaks harrastaja enda juures jälgima ja millise tervisekontrolli soovituslikult läbima peale põdemist. Vastuse saab ka küsimusele, mis on pikk COVID. Spordiarst jagab praktilisi õppetunde elust enesest.

Dr Pii Metsavas on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja läbinud taastusravi ning füsiaatria residentuuri koos spordimeditsiini kõrvalerialaga. Ta töötab alates 2015. aastast Spordimeditsiini Sihtasutuses spordiarstina ja on Eesti Spordimeditsiini Föderatsiooni ning Eesti Lastearstide Seltsi liige. Metsavas on olnud ka Eesti Jalgpalli Liidu noorte- ja naiste A-koondise, Eesti laskesuusa- ja kahevõistluskoondiste arst ning Eesti koondise arst 2017 ja 2018 Euroopa noorte olümpiafestivalil. Ta on ühtlasi ka esimene Eestis töötav spordiarst, kes on läbinud Rahvusvahelise Olümpiakomitee kaheaastase spordimeditsiini täiendõppe programmi "Diploma in Sports Medicine".

"Treeni teadlikult" loengusarja loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti, sel aastal viiruse leviku takistamiseks ainult veebiloenguna. Loengud algavad pärast tööd kell 18 ja kestavad ligikaudu 1,5 tundi. Osalustasu on 10 eurot. (esitatud arve alusel).

Loengusarjas lisaks veel kaks loengut:

  • 07.12 "Mitme näoga" probleem: peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja dr Toomas Toomsoo
  • 14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi? Füsioterapeut Anastassia Šipilova

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult. Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga.