Halvor Ekeland (32) ja Lokman Ghorbani (45) pidanuks esmaspäeva hommikul kodumaale tagasi jõudma, kuid nad pandi Kataris hoopis vangi. Mehed ei teadnud, mille eest nad kinni võeti. Samuti pole seda infot jagatud nende tööandja NRK-ga.

Abu Dhabis asuva Norra saatkonna abiga pääsesid ajakirjanikud teisipäeva hilisõhtul vabadusse ning on praeguseks koju jõudnud.

Norra välisministeerium kinnitas, et ajakirjanikud võeti Kataris kinni tööülesandeid täites, kuid nad on vabaks lastud neile ametlikku süüdistust esitamata.

FIFA teatas kolmapäeva õhtul saadetud pressiavalduses, et nad on Kataris suhelnud MMi korraldajatega, et selgitada välja põhjus, miks NRK ajakirjanikud vahistati. "Katari valitsusest anti meile teada, et ajakirjanikud rikkusid teadlikult seadust ja filmisid eravalduses," seisab FIFA teates.

Alallit ei kahetse kordagi, et selline intsident aset leidis. Ka ei öeldud Katari suunal ühtegi kriitilist sõna.

NRK direktor Thor Gjermund Eriksen reageeris FIFA avaldusele teravalt. "Ma peaaegu ei uskunud, mida lugesin. Näib, et nad ei saanud juhtunust üldse aru. See, et kahest ajakirjanikust koosnev meeskond arreteeritakse, vangistatakse, jäetakse ilma igasugusest varustusest ja neile ei anta õigust helistada ei tööandjale ega perele, ei lähe kokku väitega, et nad oleksid filminud vales kohas," ütles Eriksen.

Sama kriitiline oli ka Norra jalgpallikoondise peatreener Ståle Solbakken. "Minu meelest on see juhtum haletsusväärne ja räägib oma keelt," sõnas ta NRK-le.

Solbakkeni sõnul ei võta FIFA ilmselt ajakirjandusvabadust tõsiselt. "See tekitab vaid ebakindlust Katari võimude suhtes ja FIFA kui organisatsiooni suhtes, kes pole aru saanud, millega oli tegu."

NRK ajakirjanikud ei olnud ainsad, kes nende visiidi ajal vahistati. Nad olid 15. novembriks kokku leppinud kohtumise ühe Katari režiimi kriitikuga, kes aga arreteeriti vaid mõned tunnid enne intervjuud. Seda fakti kinnitas ka inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Katari MM peetakse järgmisel aastal 21. novembrist kuni 18. detsembrini.