Koos Treieriga aastaid erinevate vanuseklasside koondistes põhiraskust kandnud Henri Drell ja Kristian Kullamäe tulevad valikmängudele vastu olukorras, kus mänguaeg on napp või suisa olematu.

„Oleme ikka omavahel rääkinud. Nende olukord on päris keeruline, aga nad teevad trenni väga kõvade võistkondade juures. See neile halb ei ole. Välismaal ongi raske, konkurents on välismängijate vahel suur ja neil on surve peal. Mida kõrgemaks tase läheb, seda suurem surve on,” ütles Treier.

Tartust sirgunud Treierile annab eelise Itaalia korvpallikodakondsus, mida Drellil Itaalias ja Kullamäel Hispaanias pole.

„Mina survet otseselt ei tunneta. Mängijate turu osas on minul see väiksem. Mõnes mõttes olen välismängija, aga itaallane ka. See toob mulle palju juurde,” selgitas ta.

Mängunälg on suur

Koondises on Drellil ja Kullamäel võimalus ennast lahti mängida. Kui hästi see välja tuleb, on omaette küsimus.

„Mängunälg on poistel suur. Oleme noored ja mängutahe on alati sama. Nii kiirelt see veel ei muutu. Peame agressiivsed olema ja noorust kasutama,” lausus Treier. Eesti kohtub neljapäeval võõrsil Saksamaaga ja pühapäeval Tallinnas Iisraeliga.

Kaspar Treier.

Peatreener Jukka Toijala on koondiseakna eel öelnud, et Maik-Kalev Kotsari ja Janari Jõesaare eemalejäämisel tuleb Eestil ilmselt pisut stiili muuta ja proovida vahepeal tavapärasest aeglasemat mängujoonist. Esimeses kahes trennis veel detailide juurde ei mindud.

„Hetkel pole Toijala midagi muutnud. Praegu vaatame kõige kergemaid ja tavalisemaid asju. Midagi ilmselt muudetakse, aga põhibaas on olemas ja see jääb ka. Meil on see eelis, et oleme mitu koondiseakent koos mänginud ja tunneme üksteist väga hästi. Meie mäng ei ole praegu liiga robustne,” rääkis Treier.

Treierist sai tsenter

Treier on Sassaris teist hooaega. Võrreldes mullusega läheb klubil kehvemini – pärast viite järjestikust kaotust ollakse alles 14. kohal – aga eestlase roll on pisut kasvanud. Mitte küll palju, sest näiteks Itaalia liigas on keskmiselt üheksast minutist saanud 11.

Treier andis enda panusele hindeks kolme miinuse. Ent siis leebus. „Tegelikult on mängud hästi läinud ja arvan, et treenerid on minu panusega rahule jäänud. Aga alati võiks rohkem ja paremini olla.”

Sassarit juhendab lühikese aja jooksul juba kolmas peatreener. Gianmarco Pozzecco asemele tuli suvel Demis Cavina, aga viimane sai nädala eest ise sule sappa. Nüüd juhatab vägesid 63-aastane Piero Bucchi, kelle CV-s on ka Milano Olimpia pealiku amet.

„Uus treener tuli kohale ja pani esimesel päeval kohe asjad selgelt paika. Mis kaitset me mängime ja nii edasi. Eks eelmine treener oli ka karm, midagi lihtsat ei olnud. Aga uus treener tõi palju rohkem energiat juurde. Trennid on lühemad, aga hästi intensiivsed, et uuesti mängurütmi kätte saada. Sellest oli varem puudu,” rääkis Treier klubis toimunud muutustest.

Selle hooaja alguses kasutati 204 cm pikkust Treierit peamiselt tsentrina, mis on varem tema puhul haruldus olnud. Eestlase sõnul oli see taktikaline valik, sest teised Sassari pikad pole piisavalt liikuvad, et katteid vahetada ja nende järel vastaste tagamängijatel ees seista. Bucchi on Treieri aga taas number nelja peale pannud.

Kuidas Treieri mänguaeg uue treeneriga muutuda võiks, on veel vara ennustada. Pühapäevase Itaalia liiga matši kuus minutit oli petlik, sest Treier tegi kaks ebasportlikku viga ja eemaldati.

Pärast koondisepausi on Sassari eesmärk kaheksa sekka tagasi tõusta ja lõpuks veerandfinaali pääseda. Vähemaga ei saagi klubijuhid leppida, sest varasema kümne hooaja jooksul on Sassari play-off’ist välja jäänud vaid ühel korral.

„Eesmärgid olid meil kindlasti kõrgemad. Klubil on keeruline ennast sellisest situatsioonist leida,” ütles Treier.