Sel nädalal toimunud treeningul sai erakordse trikiga hakkama hiinlanna Eileen Gu, kes sooritas esimese naisena hüppe double cork 1440.

„Minu suurimaks eesmärgiks on alati olnud ajalooliste, sotsiaalsete ja isiklike piiride nihutamine ja ületamine. Nüüd suutsin neid kõiki asju teha ühe trikiga,” sõnas Gu Red Bulli vahendusel.

Eelmisel aastal tegi šveitslanna Mathilde Gremaud esimese naisena triki switch double cork 1440. Saas-Fees sooritatud trikk on sisuliselt Gu triki tagurpidi versioon ehk kui Gu läks hüppesse nägu ees, siis Gremaud tegi seda selg ees.

18-aastane Gu on sündinud San Franciscos, kuid viimastel aastatel on ta võistlustel esindanud oma ema sünnimaad Hiinat. Eelseisvatel Pekingi olümpiamängudel loodavad hiinlased vormida Gu’st mängude ühe suurima staari.

Absoluutsel tipptasemel tegi Gu suure läbilöögi eelmisel aastal, kui ta võitis Aspeni X-Mängudel kuldmedali nii pargi- kui ka rennisõidus. Lisaks krooniti ta mõlemal alal ka maailmameistriks ja ta võitis nii X-Mängudel kui ka MM-il veel Big Airis pronksmedali.

MK-sarjas on Gu jõudnud esikolmikusse kuuel korral, MK-etapivõite on tal kolm.

Stubais on praegu harjutamas ka Kelly Sildaru, kes soovib seal teha oma hooaja avavõistluse.

Sildaru ja Gu on seni sattunud võistlustel vastamisi pigem harva. Täpsemalt viis korda ja alati on peale jäänud eestlanna. 2018. aasta Cardrona juunioride MM-il võitis Sildaru kuldmedali nii pargi- kui ka rennisõidus, Gu sai mõlemal võistlusel viienda koha. MK-sarjas kohtuti esimest korda 2018. aastal Stubai pargisõidus. Sildaru saavutas taas esikoha, Gu leppis 11. positsiooniga. Nimetatud kolmel võistlusel esindas Gu veel USA-d.

Kahel viimasel hooajal on mõlemal juhul mindud korra vastamisi. 2020. aasta Lausanne’i noorte olümpial võitis Sildaru pargisõidus 93,75 punktiga esikoha, Hiina lipu alla kolinud Gu sai 93,25 silmaga hõbemedali. Kui Sildaru lendas seejärel X-Mängudele, siis Gu võitis Lausanne’is kuldmedali veel rennisõidus ja Big Airi hüpetes.

Lõppenud talvel oldi vastamisi ainult ühel jõuproovil – Stubai pargisõidu MK-etapi kvalifikatsioonis. Sildaru sai eelvõistlusel 92,50 silmaga esikoha, Gu oli 91,50-ga teine. Finaalist jäi Sildaru kukkumise tõttu eemale, Gu sai Tess Ledeux’ ja Johanne Killi järel kolmanda koha.

Mis on kummagi naise trumbid? Pargisõidus on Sildaru reilidel selgelt maailma parim, hüpetel on Gu jõudnud mitme kahekordse cork’ini. Rennisõidus avaldab kohtunikele muljet Gu hüpete kõrgus, kuid Sildaru on jällegi tehnilisem ja mitmekülgsem.