Soomes toimuva 2023. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiri Euroopa 2. alagrupis on meie rahvusmeeskonna vastasteks Soome, Suurbritannia ja Gruusia ning valiksarja järgmisse faasi pääseb neliku kaks paremat.

Lees: koondisesärgis moodustame ühtse löögirusika

Tänases rahvusmeeskonnas on vaid kolm mängijat, kel rohkem koondisemänge kirjas kui Kaspar Leesil. Ehkki 31-aastane vasakäär on kogu karjääri veetnud kodumaa klubides, on ta viimased kaks aastat põhjanaabrite käsipalliga tihedalt kokku puutunud, mängides HC Tallinna ridades Soome meistriliiga põhiturniiril.

"Tunnistan, et enne seal mängimist ei pidanud Soome liigat nii kõrgetasemeliseks, kui nüüd oma kogemustega tunnetanud olen. Mitmed koondislased on neil koju tulnud ja liigas on palju kvaliteetseid pallureid. Eesti meistriliigast on põhjanaabrid igal juhul ette rebinud," hindas 2012. aastal Solvallas just Soome vastu koondisedebüüdi teinud Lees.

"Peame kindlasti tegema maksimumsoorituse, et Soomet võita ning Gruusiat ja Suurbritanniat ei tohi alahinnata. Poleks spordimehelik mitte seada eesmärgiks edasipääsu, sest õige valikturniir MM-ile pääsemise lootusega tuleb alles järgmises faasis. Nii et loomulikult tahame kahe hulka saada," kinnitas Eesti koondises 65 mängu pidanud vasakäär.

"Koondisesse tulek tekitab alati erilise tunde ja positiivse ärevuse. Kiirelt ununeb tõsiasi, et paar päeva tagasi oleme mõne mehega vihases lahingus platsil vastamisi olnud. Nüüd oleme koondisesärki selga tõmmates sama asja eest väljas ja moodustame ühtse löögirusika," kirjeldas Lees koondisega liitumise tundeid.

Toom: peame kõik positiivse eelmisest tsüklist kaasa võtma

Kui Lees debüteeris Eesti särgis Soome vastu, siis toona 17-aastase Karl Toomi esimene koondisemäng toimus 2015. aastal Kosovos teise praeguse alagrupivastase ehk Suurbritannia vastu, kui eestlased 26:27 alla jäid. Erinevalt Leesist on Toom viimased viis aastat välismaal pallinud ja sel hooajal Saksamaa 2. Bundesligas 28 väravat visanud.

"Hooaeg pole suurte ambitsioonidega Coburgil eriti hästi alanud ja väga ootan koondiselaagrit ja –mänge. Koondisega liitumine toob erilise tunde ja annab positiivse emotsiooni. Juba esimeses trennis on alati näha, kui hea meelega siia tullakse ja meeskonnavaim on hetkega tugev," sõnas Toom.

"Üpris omapärane, et ma pole meie lähima naabri vastu kunagi meeste koondisega mänginud, aga samas nii Suurbritannia kui ka Gruusia vastu olen. Eeldan, et soomlased peaks olema meie tugevaimad konkurendid selles alagrupis. Mõnes mõttes on seega hea, et nendega kohe esimesena vastamisi läheme," arvas mullu Eesti parimaks käsipalluriks valitu.

"Üritame kõrvade vahel kaasa võtta positiivsed mängud, mida näitasime eelmises tsüklis Austria ning Bosnia ja Hertsegoviina vastu. Sellest nelikust peame edasi pääsema, vastupidine oleks ikka selgelt alla võimete esinemine. Alahinnata vastaseid ei tohi, vaid tuleb lihtsalt oma tugevused maksma panna," lisas 24-aastane Toom.

MM-valikturniiri ajakava Vantaa Energia Areenal:

5.11. 17:00 Soome – Eesti

5.11. 20:00 Gruusia – Suurbritannia

6.11. 16:00 Soome – Gruusia

6.11. 19:00 Eesti – Suurbritannia

7.11. 15:00 Suurbritannia – Soome

7.11. 18:00 Eesti – Gruusia