Kaks aastat tagasi aset leidnud kuriteoteate avalikustas ETV saade "Pealtnägija".

Tokyo olümpial individuaalse pronksmedali ja naiskondliku kulla võitnud Lehis, tema praegune treener Nikolai Novosjolov ja mänedžer Indrek Madar kaamera ette ei tulnud, aga nad kinnitasid juhtunut ja jagasid materjale.

"Ta (Nelis-Naukas) on tekitanud minus tunde, et ma olen kõik valesti teinud ja tema kõik õigesti, ta manipuleerib minu tunnetel ja tekitab süütunnet, kuigi ma ei ole süüdi," ütles Lehis politseile.

Kuriteokaebuses ja selle lisades leidus üle saja tekstisõnumi, mille Nelis-Naukas Lehisele 2019. aasta sügisel saatis.

Muu hulgas teatas Nelis-Naukas, et Lehis lõi talle noa selga, nimetas Lehist pätiks ja tõi välja, nagu oleks Venemaa treenerid nimetanud Lehist prostituudiks.

Ühes sõnumis ütles Nelis-Naukas, et soovib, kuidas Lehis tunneks, et teda reedetakse nii, et ta ei tõusegi enam püsti, sest tema ise (Nelis-Naukas) on surnud Lehise pärast. Lisaks kahetses Nelis-Naukas sõnumis, et aitas Lehise 2018. aastal Euroopa meistriks.

Asi lõpetati kokkuleppega

Lehis rääkis ülekuulamisel, et häirimine ei piirdunud ainult tekstisõnumitega. 22. septembril 2019 Stockholmis peetud satelliitturniiri ajal filmis Nelis-Naukas teda ettesirutatud telefoniga ja saatis sõnumi sisuga, et "naerad seal ja tunned ennast hästi."

Kohapeal olevat Nelis-Naukas Lehist seganud ka nädal hiljem Soomes peetud turniiril.

"Kui olime Novosjoloviga 28. septembril Soomes Turu turniiril ning me ei olnud isegi saalis, vaid tribüünide taga koridoris ja tegime trenni, tuli Helen meie juurde, jäi meile lähedale seisma, mitte ei möödunud lihtsalt, asetas käed provokatiivselt rinnale ja jälgis meid. Loomulikult häiris see mind, ma ei saanud keskenduda," lausus Lehis politseile.

Kuigi Lehise leer palus korduvalt Nelis-Naukasel häirimine lõpetada, küttis see endist treenerit veel rohkem üles. Novembris 2019 tegi Lehis politseisse kuriteoteate ja ühtlasi soovis saada lähenemiskeeldu.

Kuigi ahistava jälitamise eest võib karistada rahatrahvi või kuni üheaastase vangistusega, lõpetati asi pärast uurimist oportuniteediga ehk maakeeli kokkuleppega.

Kui teemaks tuli kuriteoteade ja tekstisõnumite sisu, lõpetas kaamera ette tulnud Nelis-Naukas intervjuu.

"Rohkem ma ei kommenteeri. Ma ei hakka seda enam lahkama. See, mis ma kirjutasin, see jääb minu teada ja ma ei soovi, et see on avalik. See on isiklik kirjavahetus, see on isiklik kirjavahetus!" ütles ta "Pealtnägija" usutluses.

"Mina ei mäleta, kuidas see asi lõpetati, ma ei olnud võimeline üldse sellega tegelema. Ma ütlesin advokaadile, et tehke, mis te tahate, pange see kinni ja saaks sellele asjale lõpu ja kõik. Ma ütlesin, ma ei jaksanud sellega kohtusse minna ja nii edasi. Las ta olla," lisas Nelis-Naukas.

"Pealtnägijale" saadetud kirjalikus avalduses kinnitas Lehis, et politseisse pöördumisest oli kasu.

"Olin sunnitud pöörduma õiguskaitseorganite poole abi saamiseks. Uurimise algatamisest oli kasu. Vaimne terror lõppes ja see andis võimaluse valmistuda kvalifitseerumaks Tokyo olümpiamängudele," sõnas Lehis.