34 aastat tagasi IHF Cupi – tänases mõistes tugevuselt teise sarja ehk EHF Euroopa liiga – võitnud Granitas-Karys võõrustas Eesti meistermeeskonda Kaunasest kümnekonna kilomeetri kaugusel asuva väikelinna Garliava spordi- ja kultuuripalees. Kolm nädalat tagasi oli Serviti sama vastast Balti liigas kodus 30:22 võitnud.

Kodumeeskond alustas aktiivse 5-1 kaitsega ja mingi aja taktika toimis. Ehkki Hendrik Varul ja Tõnis Kase viisid Serviti juhtima 2:0, pääses kaheksandal minutil 3:2 ette Granitas. Uue eduseisu said külalised viis minutit hiljem, kui Kase realiseeris karistusviske, aga peagi anti see vastaste kolme järjestikuse tabamuse näol käest.

Seejärel pani Serviti kaitse kuueks minutiks lukku ja tõstis rünnakul märgatavalt tempot. Väravavaht Eston Varuski hiilgesöödu järel tegi Sander Sarapuu kiirrünnakust seisuks 13:8 ning poolaja võitsid põlvalased 14:9. Riietusruumist väljusid aga vägagi võitlusvalmid leedukad.

Võimsasse hoogu sattus vasakäär Deividas Jovaišas, kes viskas neli väravat järjest ja seitsme minutiga ei jäänud Serviti viieväravalisest edust järele midagi – 37. minutil tuli Karolis Dambrauskase tabamusest viik 15:15. Kolm minutit hiljem viis Jovaišas Granitase 17:16 juhtima.

Põlvalased jäid hätta vastaste kaitse ja kahemeetrise väravavahi Lukas Gurskisi ülemängimisega. Järgmised kümme minutit visati väravaid kordamööda – Granitas läks juhtima, Serviti viigistas. Peamiselt kasvatasid eestlased skoori tänu Kase täpsetele karistusvisetele, positsioonirünnakutel ei tulnud tabamusi ka ülekaalus mängides.

Marius Kairys viis leedukad kahe väravaga juhtima 51. minutil, tehes seisuks 24:22. Serviti võitles lõpuni, aga hooaja esimesest kaotusest tulemusega 26:27 polnud pääsu. Kase viskas põlvalaste kasuks seitse, Sarapuu neli ning Carl-Eric Uibo ja Anatoli Tšezlov kolm väravat. Üleplatsimehena jäi Jovaišase arvele tosin tabamust.

"Eurosarjas niisama midagi ei anta. Tunnustan vastast, täna näitasid nad head sisu ning olid meist paremad. Kohtumise algul üllatas Granitas meid pisut üliaktiivse kaitsega, aga saime mängu käima ja mitme väravaga eest. Teise poolaja algus oli aga ikka väga hapu," tunnistas Serviti peatreener Kalmer Musting.

"Kaotasime seal vähemuse 0:3, mida ei tohiks iial juhtuda. Võibolla oli osadel mängijatel liigselt enesekindlust, aga ebaõnnestunud otsuseid tuli rünnakul palju. Tuleb kaotusega leppida ja uuel nädalal kõvasti tööd teha, et kordusmängus nii-öelda 0:1 kaotusseisus alustades olukorrast välja tulla," lisas põlvalaste juhendaja.