Björgen võitis 2017. aasta MM-võistlustelt koguni neli kuldmedalit. Toona juba 36-aastase norralanna õudusunenägu algas dopinguprooviga, mille ta andis pärast viimast ala ehk 30 kilomeetri ühisstarti.

Kui tiitlivõistlusest oli möödunud kuus nädalat, hakkasid tulema dopinguanalüüside tulemused. Björgen avaldab raamatus "Võitja süda", et ta sai järsku Norra koondise arstilt Petter Olbergilt kõne. Tohter uuris alustuseks, kas sportlane on oma Oslo kodus üksida. Ainuüksi see küsimus tekitas norralannas paanikat.

Edasi ütles Olberg, et rahvusvaheline suusaliit (FIS) oli Norra suusaliidule edastanud informatsiooni, mille kohaselt oli Björgeni viimase stardi järel antud uriiniproov sisaldanud keelatud aine jälgi.

"Mis see on? Kõigepealt Martin [Sundby], siis Therese [Johaug], nüüd mina? Kas see on võimalik?" meenutab Björgen oma toonaseid mõtteid.

Olberg teatas sportlasele, et see proov sisaldas anaboolse steroidi, 19-nonandrosterooni jääke.

Koondise arst asus järgnevalt norralannat rahustama, sest ta oli kursis, et Björgen oli MM-i ajal kasutanud menstruaaltsükliga manipuleerimiseks mõeldud ravimit Primolut-N. Eesmärk oli tagada, et norralanna ei saaks võistluste ajal menstruaalverejooksu. Selle ravimi lagunemisproduktina võib aga dopinguanalüüsi uriiniproovis esineda vähesel hulgal 19-nonandrosterooni.

Björgen tegi koos Olbergiga põhjaliku aruande, millele FIS vastas 2017. aasta mai alguses. Suusaliidu vastuses märgiti, et sportlase aruanne on kooskõlas laboriproovi tulemusega ja juhtum on lõpetatud.

"Pidin selgitama, millal hakkasin ravimit võtma, millal lõpetasin ja mis kellaajal võtsin kolm tabletti. Nii ma tegin," meenutab Björgen.

Norralanna sõnul pidi ta FIS-i vastust ootama kaks nädalat, mis oli põrgulikult pikk aeg. "See oli jõhker periood. Ma meenutasin, mida Therese [Johaug] pidi kogema. Need suured pealkirjad. Kas inimesed usuvad mind? See oli raske."

Björgen tunnistas, et uuris koondise arstilt, miks see dopinguaine ilmus tema testi alles pärast viimast starti, mitte aga varem, kuigi teda oli Lahtis mitmeid kordi kontrollitud. Arsti seletuse kohaselt oli põhjuseks, et MMi viimase ja kõige raskema ala järel oli norralanna uriiniproov kontsentreeritum kui pärast esimesi lühemaid võistlussõite.