Ainuüksi tänavu juulis ja augustis suri vähemalt viis kulturismiga profitasemel tegelenud inimest: John Meadowsi (49) surma põhjus kopsutromb, Alena Kosinova (46) kukkus kokku laval ja suri vahetult haiglas, põhjus steroidide ületarbimisega kaasnenud südamehäire, Sofia Graham (27) suri une pealt, põhjus diureetikumide ületarbimisest tingitud komplikatsioonid, Orlando Gallucci (47) sai südamerabanduse Kosinovaga samal üritusel, Phil Hernoni (55) surma põhjus oli pikajalisest steroidide kasutamisest tingitud neerupuudulikkus. Kogu aasta peale kokku on nimesid kümneid.

Aga!!!

Taustast

Kõik need kulturismiga tegelenud inimesed esinesid USA-s registreeritud, kuid rahvusvaheliselt spordiorganisatsioonina tunnustamata NPC (National Physique Commitee) lavadel. NPC tegutseb pereärina ja reklaamib ennast spordiliigana. Oluline on märkida, et täna on maailmas kulturismi ja fitnessi kui spordiala esindusorganisatsiooniks Rahvusvaheline Kulturismi ja Fitnessi Liit (IFBB, International Federation of Bodybuilding and Fitness). Segaduse tekitamiseks kasutab NPC USA-s kaubamärgina tähekombinatsiooni I.F.B.B., millel ei ole sisulist tähendust. Ametlik IFBB on võitnud kohtulahingu kaubamärgi vale kasutamise osas Kanadas. Kohtuasjad on käimas USA-s ja Euroopas.

Rahvusvaheline Kulturismi ja Fitnessi Liit (tähekombinatsioon IFBB ilma punktideta) taotleb ROK-i liikmelisust. IFBB liikmesriigid (180 maad) on suuremas osas kohalike rahvuslike olümpiakomiteede liikmed. Seega on ametlik IFBB ka WADA partner ja korraldatavatel võistlustel on oht sattuda dopinguküttide küüsi. NPC ei korralda dopingukontrolle, ei ole ühegi spordiorganisatsiooni liige ega järgi WADA juhiseid.

Oluline

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit (EKFL) on Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Liidu (IFBB punktideta) liige, Eesti Olümpiakomitee liige ja Eesti Antidopingu partner (näiteks bodyfitnessi maailmameister Tiia Kaare on lausa ADAMS-i programmis). EKFL-i korraldatud ja sanktsioneeritud ametlikel võistlustel on kohustuslik tingimus dopingukontroll, samuti on kõik EKFL-i ametliku litsentsiga sportlased allutatud antidopingureeglitele.

Erinevus kulturismi ja KULTURISMI vahel

Eelnevat kokku võttes: spordialaliiduna tunnustatud ja tegutsev Rahvusvahelise Kulturismi ja Fitnessi Liit (IFBB punktideta) on allutanud oma võistlused ja sportlased dopingukontrollile. Tõsi küll, dopingu kasutamine on kahjuks nii kulturismis kui ka teistel jõualadel suureks probleemiks. Ja mis siin salata, ka Eesti Antidopingu kodulehel näha olevast dopingupatuste nimekirjast tugev kolmandik on kulturistid. Kuid hoolimata sellest viib oht dopingukontrollis vahele jääda selged steroidikasutajad alast eemale, mis ongi IFBB eesmärk. Samas NPC on üles ehitatud ärilisi printsiipe silmas pidades ja annab võimalused ka steroidide tarvitajatele.

Ma ei halvusta siinkohal mitte ühtegi steroide avalikult ja teadlikult tarvitavat jõusaalisõpra. Ka need inimesed rassivad jõusaalis ja on kulturismi tulihingelised fännid. Ja demokraatias on igalühel õigus oma tervise ja kehaga teha, mida ta ise soovib. Samas on mul siiralt kahju kõikidest neist, kes on steroidide tarvitamise tõttu oma elust ilma jäänud või tervise jäädavalt rikkunud. Igaüks valib ise oma tee. Ka tänane Eesti spordiseadus on üsna liberaalne, mis steroidide tarvitamist pigem soodustab, mitte ei takista.

Erinevus kulturismi ja KULTURISMI vahel tulebki steroidide hulgast. Ei saa kätt südamele pannes öelda, et kõik IFBB sportlased on puhtad, kuid ilmselge on see, et suurem osa NPC lavadel esinejatest tarvitab steroide, kuna see ei ole keelatud. IFBB-s on siiski oht vahele jääda - iseäranis rahvuslikul tasandil – suur, seega tarbimine väiksem ja tervisehädasid vähem. Samas NPC liikmetel on steroidide tarbimiseks lausa vajadus ja ilmselt ka õigus, kuna seda ei keela NPC reeglid. Kahjuks on steroididega nii, nagu ka kõikide muude meelemürkidega: üha suurem lihasmass vajab üha suuremat hulka steroide. Samuti on selge, et selleks, et iseäranis USA-s suurtel lavadel midagi saavutada, jääb tangupudrust ja vanast heast ”lihast ja kardulast” väheseks. Seetõttu kulturistid surevadki. Aastas tegelikult sadu.

Eesti Kulurismi ja Fitnessi Liidu seisukoht ja soovitus

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit Eesti Olümpiakomitee liikmena ja Eesti Antidopingu partnerina on kompromissitult dopinguainete tarvitamise vastu. EKFL-i kodulehel on link Eesti Antidopingu vihjeliinile. Kutsume üles kõiki sportlasi ja harrastajaid kahtluste korral märku andma.
EKFL soovitab tulevikus kulturismist kirjutades ja rääkides teha vahet, kas jutt käib kulturismist kui kontrollitud ja antidopingureeglitele allutatud spordist või dopinguaineid kasutades keha viimasele piirile viivatest eksperimentidest. Paraku on sellele kommentaarile eelnenud uudis just nimelt uudis eksperimentide maailmast, mitte kulturismispordist.

Kutsun kõiki asjahuvilisi enese harimiseks juba sellel pühapäeval toimuvatele Eesti meistrivõistlustele kulturismis ja fitnessis, kus on kohal Eesti Antidoping ja kus saab näha kulturismi ja fitnessi kui sporti. Esmalt toimub Corny Cup ehk kulturismi- ja fitnessivõistlus algajatele, seejärel aga Eesti meistrivõistlused. Pilet annab õiguse vaadata mõlemat võistlust, mis toimuvad Tallinnas Salme kultuurikeskuses.