Loengute avateemat "Kui 60 on uus 40, kes siis on 30? - vanaduse aeglustamise teadusest" käsitleb lektorina Kristjan Port 5. oktoobri õhtul kl 18.00. Koroonaviiruse tõttu kutsub korraldaja Tallinna Ülikool kuulama loenguid veebis. Kokku on võimalik end harida 11 teisipäeval.

"Teadusuuringutest on selgunud, et ainuüksi vananemine ei põhjusta haigusi enne 90. eluaastat, kuid elustiil, toitumine ja füüsiline aktiivsus mõjutavad oluliselt seda, kui kaua ja kui tervelt inimene elab. On tõdetud, et vähene füüsiline aktiivsus suurendab oluliselt vähi, diabeedi, dementsuse ja südamehaiguste riski. Liigutakse vähem, mistõttu väheneb lihasmass, liikumisvõime, sotsiaalsed kontaktid ja üldine aktiivsus ning kognitiivsed võimed," kommenteerib Port.

"Meie keha on elav materjal, seetõttu ta vajab aktiivsust ja liikumist, kuid ka vaimset tegevust. Lahenduseks on oma lihaste eest hoolitsemine, selleks piisab ka lihtsatest harjutustest. Kehaline aktiivsus sunnib rakud tööle mõjutades kõiki kudesid, selle kaudu saavad rakud teada, et neid on vaja. Kudede uuendamiseks on meil pidevalt "ehitusmaterjalina" vaja valku. Suurema osa sellest saame söögist. Vananedes aga liigume vähem, vajame vähem energiat ja ka sööme vähem – vajalikus hulgas valkude saamine satub ohtu. Loodus hakkab sellisel juhul valke hankima lihastest. Parim viis vananemist aeglustada on füüsiliselt aktiivne liikumine, sest lihaste hääbumisega kaasneb kogu keha allakäik."

Loengus osalejad saavad vastuse küsimustele:
- Mis vananedes kehas toimub ja miks vananeme erineva kiirusega?
- Geenide roll vananemisel?
- Kuidas oma aju ja meelt võimalikult kaua erksana hoida?
- Miks on aktiivne liikumine ja treening vananedes aina olulisemad?
- Kuidas on võimalik oma lihaste eest hoolitseda?
- Millal on liiga hilja alustada liikumisega?
- Mis valikuid teatud vanuses liikumisel teha?

Kõikide "Treeni teadlikult" teisipäeviti kell 18 algavate veebiloengute pikkus on orienteeruvalt poolteist tundi. Osavõtutasu on 10 eurot (maksmine arve alusel). Oma osalemissoovist tuleb teada anda Tallinna Ülikooli kodulehel asuval registreerimisvormil. Registreerunud osalejatele saadetakse arve ning loengu toimumise veebilink e-postile 24 tundi enne loengu toimumist.

Kokku on sarjas 11 loengut igal teisipäev kuni detsembri alguseni. Registreerida võib kõigile või valitud huvipakkuvatele loengutele üksinda, sest iga nädal on iseseisev teema. Lisaks avaüritusele on loengute kavas:

12.10 Tähelepanust ja mälust harrastussportlase ajust. Mälutreener Tauri Tallemaa
19.10 Harrastaja hooajaline ettevalmistus ja vormi ajastamine. Üldkehalise ettevalmistuse treener Mart Markus
26.10 Tervisesportlase toitumise eripärad ja taastumise toetamine. Toitumisekspert Merit Mätlik
02.11 Meeste tervis enne ja pärast 35-eluaastat. Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
09.11 Selg valutab ja kael kange? Kiropraktik Gerly Truuväärt
16.11 Treeningmahu orientiirid ning intensiivsuse määratlemine jõutreeningutel. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner
23.11 Uni ja toitumine. Unearst dr Heisl Vaher
30.11 COVID-19 läbipõdenuna taas sportimas. Spordiarst dr Pii Metsavas
07.12 „Mitme näoga“ probleemi peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo
14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi? Füsioterapeut Anastassia Šipilova

Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751. Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös "Tallinn Liigub" programmiga. Loengusse osalejaid aitab kutsuda Delfi.