Tamm oli 14-aastane Pärnu 1. keskkooli (tänase Pärnu ühisgümnaasiumi) õpilane, kui Palginõmm talle vasaraheidet tutvustas.

„Aasta oli siis 1971. Kolisime uude koolimajja, Kooli tänavalt Mai tänavale. Kooli tänaval polnud võimalik vasarat heita, aga uues kohas oli meil spordiplats, mille taga oli tühermaa. Seal sai Jürile vasar pihku antud. Mina olin sel ajal koolis kehalise kasvatuse õpetaja, minu juures oli Jüri mõni kuu. Pärast seda andsin ta üle kergejõustikutreener Tõnis Lukule,“ meenutas Palginõmm.

Tammele meeldis noorukina palli taga ajada, aga tal pallimängudes läbi löömiseks piisavalt agressiivsust. Palginõmme sõnul polnud Tammele vaja vasaraheidet peale suruda – kui platsile läks, siis jäi.

„Ta oli suur ja paks poiss. Hüüdsime teda Juntsuks. Siuke mõnus poiss. Vastavalt poisi kehale tuli leida talle sobiv ala. Võrreldes kuuli ja kettaga oli vasar põnevam asi, lendas kaugemale. Kuulitõukes on jõudu vaja, aga tavaliselt paksudel poistel palju jõudu ei ole. Ega ta alguses väga (andekas) ei olnud, aga 11. klassis lõi see välja. Keskkooli lõpus oli Jüri juba peaaegu Eesti parim noor vasaraheitja, ta heitis meeste vasarat 53-54 meetri kanti. Kui võtta nii, et Jüri hakkas seda ala alles 9. klassis tegema, oli see päris kiire areng,“ rääkis Palginõmm kahekordse olümpiapronksi algusaastatest spordis.

Pärast keskkooli oleks Tamm pidanud õppima minema Eesti Põllumajandusakadeemiasse, aga elu viis teda hoopis Kiievisse. Seal voolis legendaarne treener Anatoli Bondartšuk temast tõelise vasaraheitetipu.

„Ta sattus heasse seltskonda. See oli poisi tahe ja julge samm sinna minna. Alguses küsis Bondartšuk, et miks ta peaks Jüri enda juurde võtma. Jüri vastas, et tahab vasarat kaugele heita. Ju ta ikka tahtis heaks saada. Ja ta jõudis sinna,“ märkis Palginõmm.

Vasaraheide on saanud lühikese ajaga kaks suurt lööki. 14. septembril suri 66-aastaselt maailmarekordimees Juri Sedõhh, pisut enam kui nädal hiljem järgnes võitluskaaslasele Tamm. Kaks aastat nooremana.

„Jüri parim sõber lahkus nädal varem. Eks see võis masendust ja pinget tekitada. Ääretult ootamatu, ääretult kurb,“ ütles Palginõmm.

Jaga
Kommentaarid