Nagu selgitas Nathani isa Mark Orav, on ta alati perepuhkuste ajal üritanud leida oma pojale puhkusepaigas mõne kohaliku klubi, kelle juures poiss saaks treenida, et sportlik vorm rooste ei läheks, kirjutab Viljandi Tulevik oma koduleheküljel. Enamasti on see ka õnnestunud ja mitte tingimata jalgpallis: nii on Nathan mitmekülgse spordipoisina näiteks Ameerika Ühendriikides puhkust veetes hoopis jäähokit mänginud. Viljandi Tulevikus on Nathan viimastel aastatel treeninud ja mänginud Janar Õunapi ja Tanel Langi käe all endast aasta vanemate poiste treeninggrupis.

Ent lõppenud suvel Prantsusmaal puhates sai Mark Orav kontakti AS Monaco treeneritega. See ei olnud tema sõnutsi sugugi lihtne, kuna Prantsusmaa kõrgliigas mängivale suurklubile kohaselt on tingimused karmid ja nõudmised kõrged.

“Selleks, et Nathan saaks puhkuse ajal lihtsalt pallitrenni teha, tuli leida keegi, kes tundis kedagi, kes tunneks kedagi, kes otsustab ja lubab,” kirjeldas Orav keerulise ettevõtmise algust. “Meie eesmärk ei olnud leida talle kohta meeskonnas või klubis, soovisime lihtsalt treenimisvõimalust, nagu igal pool mujal oleme teinud.”

Lõpuks õnnestuski Nathanile võimalus välja rääkida. Juba pärast esimest trenni paluti vanematel ootama jääda, sest treenerid soovivat Nathanit veel mängimas näha.

Pärast teist treeningut hakkas isale tunduma, et midagi on justkui õhus, sest treenerid pakkusid Nathanile võimalust osaleda sõpruskohtumises teise lähikonna klubi poiste vastu. Pärast mõningast arupidamist pere keskel jõuti otsusele, et sellist võimalust ei saa kasutamata jätta ja kojusõiduks ostetud lennupiletid võib seekord tuulde lasta.

Mäng peetud, tuli järjekordne pakkumine: Nathan võiks mängida veel ühes mängus, mida tulevad vaatama ka klubi omanikud ja mänedžerid. Kojusõit tuli taaskord edasi lükata.

Esimeses kohtumises katsetati Nathanit, kes koduses noorteliigas mängib ründajana, erinevatel positsioonidel, et tema oskusi erinevates olukordades hinnata. Teises mängus sai ta aga mängida oma harjumuspärasel positsioonil ründeliinis, lüües 3:1 võiduga lõppenud mängus ka ühe värava. Mängude järel anti Oravate perele teada, et Nathanit oodatakse AS Monaco noortesüsteemiga liituma.

Selline kutse tähendas aga tervele perele suurt elumuutust, emal ja isal tuli ümber korraldada oma töö, kuid samuti tuli lühikese ajaga ümber seada Nathani õpingud. Möödunud paari nädala jooksul on selle kõigega ühele poole saadud ning juba järgmisel nädalal liitub Nathan AS Monaco noortesüsteemi igapäevaste treeningutega.

“See kõik tuli meile nii kiiresti ja ootamatult. Abikaasaga loomulikult teame, et see on Nathanile suur võimalus, kuid samas anname ka endale aru, et saadud võimalusest tõeliste saavutusteni on tal veel pikk ja raske tee minna. Kõige selle juures tuleb Nathanil säilitada oma sportlik töökus, visadus ja sihikindlus ning meil abikaasaga luua vajalikud tingimused ja leida õige tasakaal spordi, õppimise ja vaba aja vahel,” kõneles Mark Orav. “Ajasime asjad korda ning võtame põneva väljakutse vastu. Leiame, et Nathan on selle võimaluse ise välja teeninud, kui näitas Monacos treeningutel ja mängudes sealsele klubile Viljandi Tuleviku jalgpallikoolis omandatud oskusi.”

“Treeningute ja sportliku töö kõrval peab olema ka loomulik armastus jalgpalli vastu,” lisas Orav. “Nathanis on see kahtlemata olemas. Ent samas peame olema valmis ka selleks, et saadud võimalus selleks vaid jääbki. Nii kõrgel tasemel ja võõras keskkonnas treenimine ning mängimine on nii noorele lapsele küllaltki raske katsumus, milles on lihtne murduda ja loobuda, aga eks aeg siis näitab.”

Viljandi Tulevik teatas, et nende jalgpallikooli pere soovib Nathanile edu, visadust ning jaksu ning jälgib tema tegemisi suure uhkuse ja põnevusega.