Nimelt on Juha Kanerva ja Petri Lahti uues Litmaneni raamatus ("Kympin matkassa") avaldatud faksiga saadetud leping, millega pandi paika MyPa ja Amsterdami Ajaxi vahelised tingimused, kirjutab Ilta-Sanomat.

Selgub, et Ajax maksis MyPa-le 1992/93 hooaja laenulepingu eest 100 000 Hollandi kuldnat (NLG). Leping sisaldas ka võimalust Litmaneni mängijaõigused lõplikult välja osta, mida hollandlased ka hiljem tegid. Üleminekusummaks oli fikseeritud 800 000 kuldnat.

Raamatu järgi on see summa tänasesse päeva ümber arvestatuna ligikaudu 550 000 eurot.

Raamatu autorid leiavad, et MyPa sai soomlase eest väga hea hinna, sest jalgpalliekspertide hinnangul oli Litmaneni turuväärtus 1992. aastal 700 000 Soome marka, kuid toonase vahetuskursi järgi sai MyPa oma tähtründaja eest 2,2 miljonit marka ehk üle kolme korra enam.

Ka Ajax ei teinud kaugeltki halba tehingut, sest Litmanen lõi nende juures tõeliselt särama ja aitas klubil võita 1995. aastal ka UEFA Meistrite liiga.

Litmaneni üleminekulepingus oli ka klausel, et kui Ajax soomlase edasi müüb, on MyPa-l õigus saada 25% müügisummast, mis ületab 800 000 kuldnat. Litmanen siirdus 1999. aastal Ajaxist FC Barcelonasse, kuid tasuta, sest oli siis vabaagent.

Litmanen konkureeris Barcelonas mänguaja eest Hispaania jalgpallitähe Luis Enrique`iga, kuid nende läbisaamine oli hea ja üksteist austav. Värskes raamatus avaldatakse, kuidas Litmanen kord Enrique üle nalja viskas. Nimelt teatas soomlane hispaanlasele ühe mängu järel, et ajakirjanik ootab teda Camp Nou staadioni pressisaalis. Enrique läks sinna ja ootas mõnda aega, kuid ükski ajakirjanik ei teinud temast välja. Seejärel vihjas tema tiimikaaslane Ronald de Boer, et Litmanen võib sellest saladuslikust intervjuusoovist rohkem teada.