WADA teatas teisipäeval, et kiitis heaks teadusuuringu, mis selgitaks välja, kas marihuaana peaks jääma keelatuks või mitte. Uuring viiakse läbi 2022. aastal. Senikaua on kanep dopinguaine edasi.

"Pärast mitmete osapoolte taotlusi otsustas WADA täitevkomitee heaks kiita ekspertidest nõuandjate grupi plaani algatada 2022. aastal kanepi staatuse teaduslik läbivaatus," seisis WADA avalduses. "Kanep ei ole praegu võistlustel lubatud ja jääb keelatuks ka 2022. aastal."

Kanepi spordis legaliseerimise protsessi põhiliseks käivitajaks peetakse USA 100 meetri jooksu meistrit Sha'Carri Richardsoni, kes jäi Tokyo olümpialt eemale just kanepit sisaldanud dopinguproovi tõttu. Naiselt võeti ära ka tema USA olümpiakoondise katsevõistluste esikoht.

Juhtum tekitas kanepi spordis keelustamise mõistlikkuse üle laiapõhjalised arutelud, mis jõudsid välja lausa Valgesse Majja, mille pressisekretär Jen Psaki avaldas arvamust, et dopingureeglid tuleks üle vaadata.

Psakiga sama arvamust jagavad dopingureeglite kriitikud on osutanud, et kanep on juba legaliseeritud mitmetes USA osariikides ja riikides üle maailma ning tegu pole sportlaste sooritust parandava ainega. Richardson andis positiivse dopinguproovi Oregonis, kus kanep on legaalne.

USA antidopinguagentuuri (USADA) tegevjuht Travis Tygart nimetas Richardsoni olukorda "südantlõhestavaks", kuid märkis, et "reeglid on selged".