Tänavusel EM-il kaheksandikfinaali jõudnud ning 2016. aasta EM-il poolfinaalis mänginud Wales oli kohtumise eel enesekindlust täis ning räägiti isegi soovist Belgia ees alagrupp võita. Nüüd kaotati aga koduväljakul väärtuslikke punkte.

Koduväljakul mänginud Wales oli kohtumise jooksul domineerivamaks pooleks, kuid omad võimalused olid ka Eestil. Nii lõi Mattias Käit avapoolajal kauglöögi latti ning 90. minutil ehamatas vastaseid terava kauglöögiga Konstantin Vassiljev. Samas jätkuolukorras lõi Vassiljev veel otse nurgalöögist peale ning lisaminutitel sai hea löögikoha ka Vlasi Sinjavski.

Walesil tekkis mitmeid häid olukordi, kuid Eesti koondise väravas tegi ridamisi suurepäraseid tõrjeid Karl Jakob Hein. Seejuures suutis Hein mitmel korral tuska valmistada Walesi suurimale staarile Gareth Bale’ile. Ühes jätkuolukorras tabas Bale ka posti.

E-alagrupi teises tänases kohtumises alistas Belgia võõral väljakul peetud kohtumises 1:0 Valgevene. Kohtumise ainsa värava lõi 33. minutil Dennis Praet.

E-alagrupi tabeliseis kolmapäevaste kohtumiste järel: 1. Belgia 16 punkti/6 mängu, 2. Tšehhi 7 punkti/5 mängu, 3. Wales 7 punkti/4 mängu, 4. Valgevene 3 punkti/5 mängu, 5. Eesti 1 punkt/4 mängu.

Enne mängu:

Eesti koondis läheb Walesiga mängule vastu kahe kaotuse pealt. Möödunud nädalal jäädi MM-i valikmängu raames 2:5 alla Belgiale ning sõprusmängus 0:1 Põhja-Iirimaale. Missugune on emotsioon kohtumise eel võistkonnas? "Põhja-Iirimaa vastu vastu oli päris raske kaotust vastu võtta. Tegelikult mängisime hästi ja Põhja-Iirimaal võimalusi tegelikult polnudki," kommenteeris Eesti koondise poolkaitsja Mattias Käit mängueelsel pressikonverentsil. "Ootame väga mängu ja loodame, et tuleme võiduga tagasi."

Kohtumises Walesiga tuleb eestlastel ilmselgelt palju tähelepanu pöörata nende suurimale staarile Gareth Bale’ile. Eestlaste kaitsja Marco Lukka tõdes, et nimekast vastasest rääkides ei tohi üle mõelda. "Tuleb olla lihtsalt keskendunud ja mängida nii, nagu olen mänginud. Üle pole vaja mõelda, talle vastu saamine ei ole midagi võimatut. Me kõik oleme inimesed."

Ka Eesti koondise peatreener Thomas Häberli lisas, et ei saa ainult Bale'ile keskenduda. "Pole vahet, kas seal on Bale või keegi teine. Mängime oma mängu ning me ei keskendu ainult talle, sest ka teised on tugevad. Kõik teavad, et Bale on eriline mängija, kuid me läheme vastamisi 11 jalgpalluriga."

Eesti koondisega kaasas olevatest mängijatest ei kuulu täna koosseisu Ken Kallaste ja Joonas Tamm, kes jäid tervisemurede tõttu eemale ka pühapäevasest maavõistlusest Põhja-Iirimaaga. Keskkaitsja Tamme eemalejäämine võib võimaluse anda 18-aastasele Maksim Paskotšile.

Mängu peakohtunik on Ruddy Buquet, kes on FIFA kategooria kohtunik alates 2011. aastast ning on lisaks kodusele Ligue 1-le varasemalt õigust mõistnud ka EM-ide ja MM-ide valikturniiridel ning erinevates eurosarjades. Teda assisteerivad äärtel Guillaume Debart ja Hicham Zakrani. Mängu neljas kohtunik on Amaury Delerue, videokohtunikena on ametis Benoît Millot ja Eric Wattellier.

Eesti ja Wales on seni omavahel kohtunud kahel korral. 1994. aastal Kadrioru staadionil toimunud maavõistluskohtumises jäi Wales peale 2:1. 2009. aastal peeti taas sõprusmäng ning võõrustaja rollis oli sel korral Wales. Kodumeeskond võitis matši Robert Earnshaw tabamusest 1:0.

E-alagrupi tabeliseis enne tänaseid kohtumisi: 1. Belgia 13 punkti/5 mängu, 2. Tšehhi 7 punkti/5 mängu, 3. Wales 6 punkti/3 mängu, 4. Valgevene 3 punkti/4 mängu, 5. eesti 0 punkti/3 mängu.

Tänased kohtumised E-alagrupis: Valgevene – Belgia, Wales – Eesti.

Delfi Sport on Cardiffis kohal ning toob lugejateni ka kohapealseid detaile ja uudiseid.