Skandaali keskmes on Islandi koondise 31-aastane kapten Kolbeinn Sigthorsson.

Islandi rahvusringhääling Ruv kirjutas laupäeval oma veebisaidil, et üks Islandi naine sattus 2017. aasta sügisel Reykjaviki ööklubis Islandi koondislase seksuaalse ahistamise ohvriks.

"Ta haaras mind jalgevahelt ja veidi hiljem hoidis ta paar sekundit mu kaelast kinni. Kaks kuni kolm nädalat pärast seda olid mul nähtavad vigastused. Sain vigastuste kohta arstitõendi päev pärast sündmusi," ütles naine.

Kannatanu esitas intsidendi järel kuriteokaebuse, kuid võttis selle tagasi, kui pooled jõudsid rahalise kokkuleppeni. Seoses sellega allkirjastas ta ka konfidentsiaalsuskohustuse.

Juhtum tuli aga ilmsiks, kui Islandi jalgpalliliidu president Gudni Bergsson ütles hiljutises intervjuus, et alaliit pole teadlik ühestki rahvuskoondise mängijaga seotud seksuaalkuriteost.

Bergssoni väide vihastas kannatanut sedavõrd, et ta otsustas oma juhtumi avalikustada. Naine ei rääkinud mängijast nimepidi, kuid sellele järgnenud sündmused on viinud Kolbeinni Sigthorssonini. Esmalt tekitas küsimusi, miks kapten ei pääsenud septembrikuu mängudeks Islandi koondisse. Seejärel süvenesid kahtlused veelgi, kui jalgpalliliit ei põhjendanud Sigthorssoni eemalejäämist.

25-aastane naine väitis ühtlasi, et samal õhtul langes seksuaalse ahistamise ohvriks ka üks teine naine, kes esitas samuti kaebuse. Tema sõnul on alaliit üritanud juhtumeid varjata.

Esmaspäeval teatas Islandi jalgpalliliidu president Bergsson oma kohesest tagasiastumisest ning alaliit esitas naisele avaliku vabanduse. Ameti pani maha kogu senine juhatus.

Sigthorssoni koduklubi IFK Göteborg avaldas esmaspäeva õhtul pressiteate, milles tunnistati, et just nende mängija oli 2017. aastal süüdi seksuaalses ahistamises.

"IFK Göteborg võtab seda asja väga tõsiselt, isegi kui juhtum on juriidiliselt lahendatud. Meil on mängijaga pidev dialoog, et teada saada, kuidas sellega edasi minna. Tahame selgelt rõhutada, et me ei tolereeri tema tegevust ega muud sarnast käitumist," ütles klubi direktor Håkan Mild pressiteates.

Sigthorsson tõusis kodumaal kangelase staatusesse, kui jõudis koondisega 2016. aasta EMil veerandfinaali. Sellel suurturniiril lõi ta näiteks Inglismaa vastu võiduvärava ja tegi skoori ka prantslaste vastu. Varem on ta esindanud ka Amsterdami Ajaxi, Istanbuli Galatasaray, Nantesi ja AIK klubisid.