Šoti rattur Neil Fachie ja tema piloot Matt Rotherham võitsid trekisõidu kuldmedali meeste B 1000 meetri ajasõidus, jättes hõbedale teise Briti koondislase James Balli.

37-aastase Fachie võiduaeg 58,038 tähistab ka uut maailmarekordit. Varasem tippmark 59,278 oli samuti tema nimel. Neil võitis kuldmedali ka 2012. aasta Londoni paraolümpial. Londoni ja Rio de Janeiro mängude peale on tal ka kaks hõbedat, maailmameistitiitleid tervelt 14.

20 minutit hiljem võistlustulle asunud Lora Fachie võitis samuti teise olümpiakulla Rio sama värvi medali kõrvale (Riost on tal ka pronks). Lora võitis koos nägijast piloodi Corinne Halliga 3000 meetri jäitussõidu ajaga 3.19,560, lüües finaalis iirlannat Katie-George Dunlevyt.

"Võita mõlemad kulmedalid ja veel maailmarekordiajaga on rohkem kui me unistada julgesime," ütles kaasasündinud silmahaigusega Neil, kes enne 2012. aasta Londoni olümpiat tegeles kergejõustikuga.

Neili abikaasal Loral on pärilik nägemispuue, mis on ka tema kahel vennal ja emal.

"Ma pole kunagi tiitlit kaitsnud, seega ma olen väga rahul. On olnud uskumatu päev," ütles Lora. "Maailmarekord on olnud minu lapsepõlveunistus."