Kui Alusalu tegi teisipäeval tippspordist taandumise kohta ametliku avalduse, siis juba tema eelnevad sõnavõtud viitasid sellele, et ilmselt ta tipptasemel enam kaua ei jätka.

24. juunil avaldas Rahvusvaheline Uisuliit ISU oma kodulehel loo Alusalust, kus sportlane rääkis mullu vahele jäetud hooajast ning koroonaviiruse tingimustes võistlemisest. Alusalu sõnul pole nö mullis võistlemine päris õige sport ja seda on raske nautida.

„Mullis võistlemine on natuke masendav. Sportlaskomisjoni liikmena arutasin ma ka Tokyo olümpiamängude piirangute ja protokollide üle ning mõte mullis uisutamisest tõi mulle masenduse peale,” rääkis Alusalu toona. „See ei ole üldse nii tore nagu võiks olla.”

„Mullis sportimine on nagu vanglas viibimine. Sport peaks mõjuma inspireerivalt, kuid tühjad tribüünid ei mõju eriti inspireerivalt,” lisas Alusalu.

Eelmisel hooajal peeti kiiruisutamise Euroopa meistrivõistlused, maailmameistrivõistlused ning MK-etapid Heerenveenis mullis. Vastava uudise välja tulemise järel teatas ka Alusalu, et tema antud võistlustel ei osale. Nii jäi eestlannal eelmine hooaeg täies ulatuses vahele.

Kui Alusalu saavutas 2018. aasta olümpiamängudel ühisstardiga sõidus 4. koha, siis maailmameistrivõistlustel jäi parimaks 10. koht 2015. aastast. Olümpiamängudele järgnenud hooaegadel ta ühisstardiga sõidus enam sellistesse kõrgustesse ei küündinud ning 2019. aasta MM-il sai ta 13. ning 2020. aastal 19. koha.

Kuna eelmine hooaeg jäi Alusalul vahele, siis ilmselt oleks tal olnud keeruline ka Pekingi olümpiamängudele jõuda. Naiste ühisstardiga sõidus pääseb Pekingis võistlema 24 sportlast.

Eesti kiiruisutamine on Pekingis suure tõenäosusega ikkagi esindatud. Suurte lootustega on Pekingi suunal töötamas Marten Liiv, kes saavutas tänavuse aasta MM-il 1000 m distantsil viienda koha.

Teatasti toimusid tänavused Tokyo suveolümpiamängud mullis ning pealtvaatajaid areenile ei lubatud. Peetakse tõenäoliseks, et samamoodi viiakse läbi ka veebruaris toimuvad Pekingi taliolümpiamängud.