Rahvusvahelise Paraolümpia Komitee president Andrew Parsons kinnitas, et Afganistani sportlased täna alanud paraolümpiamängudel ei osale, kuna nad ei pääse lihtsalt riigist välja.

Solidaarsusest Afganistani sportlaste vastu toodi nende lipp täna Tokyo olümpiastaadionil siiski koos teiste lippudega sportlaste marsile.

Zakia Khudadadist pidi saama esimene Afganistani naisparaolümpialane, kuid taekwondo-võitleja oli üks neist, kes pärast Talibani võimupööret enam kodumaalt välja ei pääsenud.

Mõned sportlased üritasid veel olümpiale pääseda erinevate videopöördumiste kaudu. Nii näiteks palus avalikkuselt Tokyosse jõudmiseks abi teine taekwondo-sportlane Hossain Rasouli, kelle video avaldas Reuters eelmisel nädalal. "Palun hoidke mu kätt ja aidake mind," ütleb ta sellel.

"Meile oli algusest peale selge, et nende sportlaste Tokyosse toomiseks pole turvalist viisi," ütles Parsons Reutersile.

"See on väga kurb ja murrab mu südame," lisas Parsons. "Meile meeldiks neid siin võõrustada, aga kahjuks pole see võimalik. Me hoiame siiski nende vaimu."