Pärast Balti Keti velotuuri taaselustamist 2011. aastal pole sarnast pinget varasemalt õhus olnud. Valgevene tiimid on mitmepäevasõidul tihti osalenud, ka rahvuskoondisena, ent tänasel päeval ei ole see kõik enam iseenesest mõistetav.

„Kahetsusväärne, et sportlased on jäänud poliitiliste tõmbetuulte keerisesse,“ tunneb muret velotuuri peakorraldaja Allar Tõnissaar. „Eks me oleme kõik päevauudistega kursis ja teame, mis Valgevene-Leedu ja Valgevene-Läti suunal toimub. Tahaks sporti ja sportlasi poliitiliste sündmuste mõjudest säästa, aga see tundub olevat võimatu. Väga deja vu tunne, täpselt nagu mullu. Nädalaga kuivas tiimide arv 29-lt 19 peale.

Lisaks poliitilistele probleemidele kärpis meeskondade arvu viisadega seotud bürokraatia ning karmistunud koroonapiirangud. Kergekäeliselt ei andnud keegi alla, aga kui tiimis on eri kontinentide sportlasi, siis tänase paberimajanduse ületamine võibki osutuda liiga keeruliseks,“ tõdeb Tõnissaar.

UCI 2.2 kategooria mitmepäevasõit stardib reedel, 20. augustil Tallinnast ja kulmineerub pühapäeval, 22. augustil Valgas. Kolme päevaga läbitakse üle 500 kilomeetri.

Velotuur haarab endaga Harjumaa, Tartumaa ja Põhja-Läti

1. etapp, 20. august HARJUMAA Tallinn (Pirita) – Tallinn (Pirita), 165 km
Vahefinišid – Raasiku (19,5 km) ; Ülgase (127,7 km) ; Pirita (144,7 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Maardu, Kostivere, Raasiku, Anija, Soodla, Kiiu, Kuusalu, Kupu, Kolga, Kolgaküla, Loksa, Pedaspea, Pudisoo, Tsitre, Muuksi, Soorinna, Soitme, Valkla, Haapse, Kaberneeme, Kaberla, Koogi, Jõelähtme, Manniva, Kostiranna, Ülgase, Kallavere, Muuga.

2. etapp, 21. august TARTUMAA Ülenurme – Lange Motokeskus, 159 km
Vahefinišid – kruusalõigul (53,0 km) ; Lange Motokeskus (83,3 km) ; kruusalõigul (131,6 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Aardlapalu, Aardla, Lange, Tõõraste, Vana-Kuuste, Igevere, Mõra, Kõivuküla, Roiu, Uniküla, Kurepalu, Melliste, Hammaste, Kriimani, Kitseküla, Kurista, Paluküla.

3. etapp, 22. august PÕHJA-LÄTI Valga/Valka – Valga/Valka, 167 km
Vahefinišid – Strenči (28,4 km) ; Mazsalaca (91,0 km) ; Rūjiena (112,7 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Kalnstaldoti, Saule, Šalkas, Strenči, Kaijas, Rūpnieki, Valmiermuiža, Annasmuiža, Sprosti, Kruzes, Kapteines, Matiši, Milites, Jaunate, Mazsalaca, Tiši, Rūjiena, Karki, Härgmäe, Jaunrukeli, Valka.

Balti Keti velotuur taaselustati 2011. aastal. Alates 2012. aastast on mitmepäevasõit kuulunud rahvusvahelise jalgratturite liidu (UCI) kalendrisse. 2014. aastal võitis velotuuri tänavusel Tour de France'il mitu päeva kollast liidrisärki kandnud hollandlane Mathieu van der Poel.
Balti Keti velotuur aitab elus hoida märgilise poliitilise sündmuse – 1989. aasta Balti Keti – mäletamise vajalikkust. Velotuuril on aastate jooksul võistelnud enam kui 700 välismaalast, igast maailma nurgast, kes on tänu tuuril osalemise saanud esmase indikatsiooni Balti riikide lähiajaloost.