Ühtlasi teatas Lukašenka, et Tsimanovskaja sai enne olümpiat ka temanimelist riiklikku stipendiumi.

"Eelmise aasta detsembrist maksti talle peaaegu kolm tuhat [Valgevene] rubla (umbes 1000 eurot) presidendi stipendiumi, talle loodi sobivad treeningtingimused," rääkis Lukašenka esmaspäeval Tsimanovskaja kohta, vahendab TASS.

"Kas teate, miks ta (olümpiakoondisse) kaasati? ROK avaldas survet ja soovitas seda teha. Ja me kaasasime nende nõudmistel seitse sellist inimest," ütles Valgevene president.

Lukašenka on kindel, et sportlane ei teinud kodumaale mitte naasmise otsust iseseisvalt.

"Ta poleks seda ise teinud, kui talle poleks selleks juhiseid antud. Tokyos sai ta kontakti oma sõpradega Poolas ja talle öeldi sõna-sõnalt: „Kui jõuate lennujaama, jookske Jaapani politseiniku juurde ja hüüdke, et need kaks, kes teid lennujaama tõid, on KGB töötajad.” Kuigi Jaapanis polnud ühtegi inimest eriteenistusest. Me ei praktiseeri selliseid asju," lausus Lukašenka.

Tsimanovskaja ümber puhkes suur skandaal ja ta sunniti Valgevene olümpiakoondise juhtide poolt Tokyost kodumaale naasma pärast seda, kui ta oli sotsiaalmeedias kritiseerinud Valgevene spordijuhte. Valgevene ametnikud väitsid ise, et Tsimanovskaja eemaldati olümpiakoondisest tema emotsionaalse seisundi tõttu.

Tokyo lennujaamas palus Tsimanovskaja Jaapani politsei kaitset, mille ta ka sai, ning sealt viidi ta Poola saatkonda, kus talle anti humanitaarviisa. Hetkel viibib valgevenelanna Varssavis.