Kontinendi tugevaima juunioride koondise tiitli eest astuvad võitlusesse 34 meeskonda, seejuures Euroopa valitsev meister Hispaania, kes alustab tiitli kaitsmist finaalosast, minnes mööda kahest kvalifikatsioonivoorust. Meenutame, et „punane fuuria“ võitis Euroopa meistrivõistlused Lätis 2019. aastal ning turniiril osalesid ka Horvaatia, Portugal, Venemaa, Poola, Ukraina, Madalmaad ja Läti.

Esimesena alustavad kvalifikatsiooni seitse meeskonda, kellel on eelmise võistluse tulemuste põhjal kõige madalam reiting: San Marino, Montenegro, Põhja-Makedoonia, Andorra ja kolm eelvaliku debütanti – Eesti, Gibraltar ning Wales. Esimese vooru osalejad jagatakse kahte gruppi, mille mängud toimuvad Gibraltaril ja San Marinos, järgmisesse etappi pääsevad ainult nende gruppide võitjad. Kvalifikatsioonivooru (nii eel- kui ka põhivooru) loosimine toimub 30. augustil.

Valikvõistluse põhietapp toimub 2022. aasta märtsis, sellest võtavad osa 28 koondist, kaasa arvatud kaks eelvooru võitjat. Nad jagatakse nelja meeskonna kaupa seitsmesse gruppi ja finaalturniiril liituvad hispaanlastega üksnes koondised, kes on saanud oma nelikus esikoha. Kvalifikatsiooni põhietapi mängud toimuvad Horvaatias, Portugalis, Ukrainas, Türgis, Rumeenias, Soomes ja Serbias.

Märgime, et kuna esialgu pidid U-19 Euroopa meistrivõistlused toimuma 2021. aasta septembris, siis jalgpallurite vanusepiir, kes võivad osaleda 2022. aasta turniiril, ei muutu. Turniiril osalemist võivad taotleda mängijad, kes on sündinud pärast 1. jaanuari 2002. On oodata, et Euro U-19 kolmandad mängud toimuvad juba 2023. aastal.