Kaks kuud tagasi ei teadnud Johannes Erm, kas ta saab Tokyo olümpial osaleda. Varakevadel oli ta vigastanud jalga ning alles mai lõpus sai ta taas esimest korda sörkida. Visa töö viis siiski niipalju sihile, et ta lõpetas oma karjääri esimese olümpia 8213 punkti ja 11. kohaga.

„Need olid kaks toredat päeva. Sain võistlemist nautida, kümnes koht hinge kripeldama ei jää," teatas Erm pärast võistlust. „Sain siit superkogemuse, kuidas ennast realiseerida."

Kui jalg lubas Ermil juba sörkida, tuli ta USAst koju ja hakkas Risto Jamnese ja doktor Mihkel Mardna abil vigastusest välja tulema. „Kuus valasin sada tundi aega hüppeliigese peale, et saaksin selle korda ja jooksma. Super, et see kõik õnnestus," õhkas Erm, kes paistis läbi olümpiavõistluse silma rõõmsameelse oleku ja optimismiga.

Erm ei teinud ühelgi alal imet, kuid püsis läbi võistluse heal tasemel. Kõige krooniks õnnestus tal 1500 m läbida isikliku rekordi 4.28,42ga. Kui õnnestub püstitada kasvõi üks isiklik rekord, on mitmevõistlus õnnestunud.

Palju pisikesi probleeme
Maicel Uibo

Kaks suve tagasi Doha MMil hõbeda saanud Maicel Uibo kogus Tokyos 8037 punkti ja sai 15. koha. Plusspoolele jäi isiklik rekord teivashüppes 5.50, kuid võistlus tervikuna ebaõnnestus vigastuste tõttu. Kõige raskem oli tal odaviskes, kus tuli piirduda vaid ühe katse ja tavaolude kohta alamõõdulise tulemusega.

„Kevadel Götzise võistluse ajal käis küünarliigesest klõps läbi. Praeguseks on see läinud paremaks, aga mitte saanud päris korda," tõdes Uibo. Kuid see polnud ainus probleem. „Praeguseks on jäänud väiksemad asjad. Talvel Tallinnas tõmbasin ära tõukejala tagareie, sellega läks kaua aega. Muid pisemaid asju veel... olen 28-aastane, aga kümme aastat kümnevõistlust teinud."

Uibo sõnul sai ta olümpiaks valmistudes kõike teha, aga mitte alati sajaprotsendiliselt. „Olümpiast loobumise mõtet mul polnud. Kui lased koormuse alla, tunnedki ennast päris hästi. Löödult ma siia ei tulnud, valmistusin nii hästi kui võimalik."

Uibo sõnul ei plaani ta järgmiseks hooajaks valmistudes muudatusi teha. „Olen ajanud sama joont, mis enne Doha MMi. Kas Tokyo võistlusest saab teha järelduse, et see süsteem ei toimi? Ei, ma ei ole sellele mõelnud," kinnitas ta.

Võistluse käigus tundis Uibo puudust publikust. „Mulle väga meeldib kaasaelamine, plaks on see, mis ajab adrenaliini üles. Naturaalset laksu mul endal sees pole, pean selle üles ajama. Samas oli publiku puudumine teada," nentis ta.

Nukker Tilga
Karel Tilga

Kõige kurvem oli Tokyo võistluse järel Karel Tilga. Ta vigastas soojendusel reie tagakülge, ega saanud teravaid liigutusi teha. Teivashüppes tuli seetõttu leppida nulliga. Üheksa ala ja ettevaatliku tegutsemisega kogus ta 7018 punkti.

Vaatamata haigele jalale valmistas Tilga üllatuse odaviskes, kus õnnestus parandada isikliku rekordit neli meetrit. 73.36 on väga soliidne tulemus. „Ma ei oska ütelda, kust see tuli. Ma ei läinud odaviskesse plaanidega, et teen nelja meetriga rekordi," tunnistas ta. „Tehniliselt polnud vise hea, aga sain pika tõmbe sisse. Olen kaua rääkinud, et tahan 70 meetrit visata, täna tegin seda kolm korda."

Pärast võistlust valdasid Tilgat siiski negatiivsed emotsioonid. „Head tunnet sisse ei jäänud. Ma ei tulnud ju siia lihtsalt osa võtma, vaid head tulemust tegema," lausus ta.

Tokyo olümpia kümnevõistluse võitis 9018 punkti kogunud Damian Warner. Hõbeda saanud Kevin Mayer sai kokku 8726 ja pronksile tulnud Ashley Moloney 8649 silma.