Poolfinaalis kindlalt USA-le kaotanud austraallaste pressikonverentsil räägitigi peamiselt pronksimängu teemal. Koondise peatreener Brian Goorjian andis mõista, et isegi kõige kahvatuma medali ja neljanda koha vahel on tohutu erinevus.

„Proovime jõuda sinna, kuhu meie meeste korvpall pole veel kunagi jõudnud. Austraalial on väga uhked traditsioonid, aga medalit pole. Peame homme üles ärkama, näo puhtaks pesema ja pronksimänguks valmis olema,” rääkis Goorjian.

Austraalia koondise tugitalad Patty Mills ja Joe Ingles olid rivis juba 2008. aasta olümpial. Matthew Dellavedova ja Aron Baynes jõudsid sinna pisut hiljem. Kusjuures alagrupimängudes vigastada saanud Baynesi puudumine võibki austraallastele saatuslikuks saada, sest korvialune muutus oluliselt hõredamaks.

„Mida rohkem koondisele aega pühendada ja ennast ohverdada, seda raskemalt asjad tulevad. Minu sõnum oli riietusruumis selge: see pole koht, kus nukrutseda. Meil on endiselt võimalus ajalugu teha ja peame selle üle elevil olema,” lausus peatreener Goorjian.

Vahetult pärast USA-le allajäämist oli Austraalia tuumikul siiski mast maas. Teise veerandaja keskel juhiti poolfinaali 41:26, aga ameeriklased tegid vahe kiirelt tasa ja läksid teise poolaja alguses oma teed.

„Kui vaatasin pärast mängu Patty Millsi silmadesse, tundsin end halvasti,” ütles USA juhendaja Gregg Popovich, kes on tagamehega pikalt San Antonio Spursi klubis koostööd teinud. „Austraalial on suurepärase kambavaimuga tiim, mis tahab tohutult võita. Oli pisut kurb hetk, aga see on meie töö – võita.”

Pronksimängus kohtub Austraalia kas Prantsusmaa või Sloveeniaga. Nende poolfinaal algab neljapäeval Eesti aja järgi kell 14.

Tokyo olümpiamängudel peetakse meeste turniiri finaal enne pronksimängu. USA telejaamade võim on ajakava määramisel nii suur, et Jaapani aja järgi on lahtihüpe laupäeval juba kell 11.30. Eestis on kell siis 5.30, aga USA ida- ja läänerannikul vastavalt reedel kell 22.30 ja 19.30.

Kui USA poleks finaali pääsenud, läinuks suur plaan muidugi täiesti lörri. Pronksimäng algab laupäeval Eesti aja järgi kell 14.