Kaks aastat tagasi Doha MMil hõbeda teeninud Maicel Uibo on kogunud 4018 punkti, mis tähendab, et avapäeva järel kaotab ta oma rekordigraafikule 299 punktiga. Ilmselgelt on Põlvast pärit mehel probleeme, kuid ta lubas sellest rääkida alles võistluse lõppedes. „Praegu tuleb veel võidelda. Meie vähemalt saime päeva lõpuni, Kaul jättis aga 400 m jooksu pooleli,“ viitas ta nelja ala järel medalimängus olnud sakslase katkestamisele. „Nagu kümnevõistlejal ikka on vigastusi olnud siin ja seal… neid on olnud hunnikuga. Midagi hullemaks esimese päevaga ei läinud.“

Väga valusalt kaotas Uibo punkte kõrgushüppes. Oma rekordiseerias ületas ta 2.17, nüüd piirdus kõrgusega 2.02. „Kõrgus on kallis ala, punkte läks kaduma hunnikuga. See on üks mu leivanumbreid, aga täna väga ei olnud seda leiba,“ nentis ta. Punktikaotusi põhjendas ta ka tehniliste detailidega. „Kergejõustik on väga tehniline ala, siit ja sealt mõned detailid logisesid,“ lisas ta.

Kui Uibol õnnestuks teine päev sama hästi kui Dohas, võiks ta veel koguda 8300 punkti. Arvestades esimest päeva, on aga tõenäoline, et päris nii asjad ei lähe. Mees ise lubas igatahes võidelda.

Erm naudib võistlust

Kevadel tõsiselt jalga vigastanud Johannes Erm teeb üle hulga aja esimest kümnevõistlust. Ta on ettevaatlik ning püüab vigastatud jalga hoida. Viie alaga on ta kogunud 4208 punkti ning oma rekordigraafikule jääb ta alla 305 silmaga. Seega liigub ta 8150 punkti graafikus.

„Rekordit püstitades oli mul teine päev vaid 3815 punkti. Sellega võrdse päeva võin siin teha küll,“ lausus ta naeratades. Selleks, et teisel päeval asjad sujuks, pidas ta Tokyos nõu olümpiavõitja Erki Noolega. „Uurisin tema käest kuumuse ja teivaste kohta,“ märkis Erm.

Eesti kümnevõistlejatest on just Erm see, kes võistlust kõige rohkem naudib. „Areen on siin võimas, saab võistlust nautida,“ lausus ta pärast kolme ala. „Tänast päeva ma täiesti nautisin,“ lisas ta õhtul.

Erm püstitas avapäeval ka ühe isikliku rekordi. Nii-öelda vale jalaga hüppas ta kõrgust 1.99. Selle jalaga pole ta varem nii kõrgele kerkinud. „See polnud esimene kord vale jalaga hüpata. Kolm aastat tagasi oli mul kannavigastus, siis hüppasin pikka aega nii,“ rääkis ta. „Suvel tegin koos Allan Elerandiga trenni. Olime samal lainel ja asjad klappisid.“

Tilga ei taha katkestada

Kõige keerulisemalt algas olümpiavõistlus Karel Tilga jaoks. Hommikul soojendust tehes vigastas ta reie tagakülje lihast. See röövis võimaluse teravateks liigutusteks. Avapäeva viie alaga kogus ta 3973 punkti, mis tähendab oma rekordiseeriaga 382 punkti miinust.

„Tegutsesin säästurežiimil, hüpata sai ja jooksus tuli jalga hoida,“ rääkis ta. Kas vigastus lubab teisel päeval jätkata, selgub hommikul. „Praegu sai jalg palju koormust ja adrenaliin on sees. Hommikul vaatab, mis seis on tegelikult,“ lisas ta.

Lõunapausi ajal tegi Eesti koondise meditsiinipersonal Tilgaga tõsist tööd. „Massaaž, mingid masinad, teibid… igasugused trikid tehti ära,“ tõdes Tilga. „Tundub, et esilagu aitas. Aga olen ettevaatlik, ilmselgelt head summat enam ei tule, aga tahaks oma olümpiadebüüdi lõpuni teha, mitte pooleli jätta.“

Mis toimub aga tipus? Võimsalt alustanud kanadalane Damian Warner on viie alaga kogunud liidrina 4722 punkti ning kaotab oma rekordigraafikule 21 silmaga. Seega liigub ta 8970 punkti graafikus. Maailmarekordi 9126 punkti omanik prantslane Kevin Mayer on viie alaga kogunud 4340 punkti. Oma graafikule kaotab ta 223 punktiga. Seega liigub ta 8900 punkti kanti. Prantslane andis kõvasti punkte ära 400 m jooksus, kui läbis distantsi 50,31-ga. Seega on tema vormi kohal küsimärke.

Terve päeva pronksi kursil olnud Niklas Kaul katkestas 400 m jooksus.

TOP10 avapäeva järel. Erm hoiab 14., Uibo 18. ja Tilga 21. kohta.