Praegu Saksamaal viibiv sportlane ütles, et tegi sellise otsuse pärast pikka kaalumist. Maksimova sõnul võib ta Valgevenesse naastes kaotada mitte ainult vabaduse, vaid ka oma elu.

Sportlane lisas, et Saksamaal saab ta seevastu "vabalt hingata ja olla üks neist, kes võitleb oma rahva, sugulaste ja sõprade vabaduse eest".

32-aastane Maksimova, kes Tokyos Valgevene olümpiakoondisse ei kuulu, on abielus mitmevõistleja Andrei Kravtšankaga, kes korraldas eelmisel aastal Valgevenes diktaator Aljaksandr Lukašenka vastu protestiaktsioone ja istus seejärel 15 päeva ka vangis. Seetõttu ongi Maksimova ja Kravtšanka hetkel Saksamaal pagenduses.

Maksimova on võitnud Euroopa sisemeistrivõistlustel seitsmevõistluses hõbemedali, Kravtšanka pälvis hõbeda 2008. aasta olümpiamängudel.

Augusti alguses keeldus kodumaale naasmast Valgevene sprinter Krõstsina Tsimanovskaja, kes visati oma riigi olümpiakomitee poolt Tokyo olümpiakoondisest välja. Põhjuseks märgiti sportlase emotsionaalne ja psühholoogiline seisund. Mõni päev varem oli Timanovskaja avalikult kritiseerinud Valgevene spordiametnikke, kes sundisid teda viimasel hetkel osalema 4 x 400 meetri teatejooksus.

Tsimanovskaja viibib endiselt Tokyos, talle on antud Poola humanitaarviisa.