Leedu ja Kosovo koondised võtsid oma gruppides viimsed kohad ning vastavalt reglemendile selgitasid omavahelises kohtumises välja turniiri nõrgima meeskonna. Vaatamata sellele, et need koondised viimaseks osutusid, ei saa rääkida sellest, et nad oleksid turniiril läbi kukkunud: kosovlased suutsid sensatsiooniliselt Tailt punkte võtta (6 : 6), Leedu mängis aga hoopiski Egiptuse üle (4 : 2). Tundus, et mängus seitsmenda koha eest saab Kosovo lõpuks turniiril võidu maitset tunda: Balkani koondis alustas enesekindlalt ja isegi juhtis pärast esimest poolaega seisuga 1 : 0, kuid leedukad võtsid teisel poolajal hoogu tunduvalt juurde, murdsid kohtumise käigu ja saavutasid lõpliku edu tulemusega 3 : 2. Seega saavutas balti meeskond kaks võitu turniiri neljas mängus ja tuli seitsmendale kohale.

Mängus viienda koha eest tulid kokku Mosambiik ja Tadžikistan. Aafrika koondis ilmselgelt sellel turniiril muljet ei avaldanud, lastes alagrupimängudes väravasse 17 palli, sealhulgas purustav 0 : 10 Usbekistanilt, ent raske võit Kosovo üle võimaldas Mosambiigil kolmandana finišeerida. Kohtumises näis Tadžikistan favoriidina, ent Kesk-Aasiast pärit jalgpallurite jaoks ei kujunenud mäng lihtsaks: Mosambiik jõudis vastasele pidevalt järele, ent siiski kaotas – 2 : 3.

Kõik varasemad tulemused ennustasid seda, et finaalmängus kohtuvad Iraani ja Tai koondised, vähemalt paberite järgi olid need kaks meistrivõistluste tugevaimad meeskonnad. Mõlemad meeskonnad läbisid alagrupimängud võrdlemisi enesekindlalt, kogudes mõlemad seitse punkti üheksast võimalikust, poolfinaalides oli neil aga juba tunduvalt keerulisem. Iraan lasi turniiri kõige tulemuslikumal meeskonnal Usbekistanil viis väravat sisse lüüa, ent siiski võitis 7 : 5, tänu kvaliteetsele mängule ründes ja oma momentide realiseerimisele. Tail tuli aga Egiptusega vaeva näha: „vaaraod“ näitasid ehk turniiri parimat mängu, ent andsid siiski võõrustajatele tee finaali – 2 : 3. Tõenäoliselt andsid egiptlased kogu energia ära just poolfinaalis, kuna mäng kolmanda koha eest ei õnnestunud neil üldse. Kui pärast esimest poolaega säilis Usbekistaniga nullseisuga viik, siis teisel poolajal tuli Egiptusel neli korda palli oma väravast välja tuua. 4 : 0 – Usbekistan tuli turniiril teenitult kolmandaks.

Finaalmängus ei tulnud kurvikast intriigist taas midagi välja: Iraan kontrollis täiesti Taiga kohtumise käiku, võttes paljud küsimused päevakorralt maha juba esimese poolaja käigus – vaheajaks põles tablool võõrustaja jaoks ebameeldiv 3 : 0. Tai suutis mainevärava lüüa ja see on ainus, mida külalised Iraanist talle võimaldasid. Lõppseis – 5 : 1, iraanlased kinnitasid favoriidi staatuse ja tulid kontinendi meistrivõistluste võitjaks.

Vaatamata sellele, et turniiril oli sõprusturniiri staatus, ei jäänud mõned selle mängud pingelisuse poolest alla ametlikele mängudele. Maailmameistrivõistlusteni Leedus on jäänud vähem kui kaks kuud ja kui võitluse sädemed lendasid juba hooajaeelsel turniiril Tais, siis võib vaid ette kujutada, milline leek süttib septembri teises pooles!

Jaga
Kommentaarid