Loterii tähendab seda, et päev enne linnatuuri tuleb sisse anda sooviavaldus, täita ankeet, saata see vastavale e-mailile ning jääda lootma, et õhtul kella 8 paiku loosipotist just sinu nimi välja tõmmatakse. Kolmandal katsel mul õnnestus, kuigi kahe päeva pärast olen ka ise nö "vaba mees" ja võin kasutada ühistransporti, külastada Disneylandi või sõita vaaterattaga.

Kontrollitud linnatuure korraldatakse ajakirjanikele pea iga päev. Sihtkohad on erinevad ning teatud päevadel võib valida nii hommikuse kui ka õhtuse tuuri vahel. Osad tuurid viivad olümpiatuld vaatama, teised kunstimuuseumi, kolmandad lihtsalt paadireisile mööda Sumida jõge. Minule naeratas loosiõnn kolmandal katsel, mil olin end kirja pannud Tokyo Skytree ehk maailma suurima teletorni (634 m) ringkäigule.

Vikipeedia andmetel on tegu maailma kõrguselt neljanda ehitisega Dubai pilvelõhkuja Burj Khalifa (829,8 m), Varssavi raadiomasti (646,4 m) ja õliplatvormi Petronius (640 m) järel. Skytree'le jääb napilt alla Hiinas asuv Shanghai Tower (632 m). Võrdluseks: Tallinna teletorn on 314 meetri kõrgune.

Giid, kes kogus 9-pealise seltskonna tornihuvilisi Tokyo Big Sight näituste paviljonis asuvast olümpia peapressikeskusest bussi peale, rõhutas, et me kindlasti igal sammul tema korraldusi järgiks ja kellaaegadest kinni peaks, kui meile 450 meetri kõrgusel asuval vaateplatvormil pisut vaba aega antakse. Infovoldikutes, mis ajakirjanikele jagati, paluti millegipärast tungivalt tornist väljaspoolt mitte pilte teha ja filmida, vaid säästa fotolinti ülevalt kaunite vaadete pildistamiseks. Õnneks keegi aparaati käest rebima ei tulnud, kui ka bussiaknast mõned kaadrid tornist kõrvalt jäädvustasid.

Vaata videost (artikli päises) ja piltidelt, milline vaade ülevalt avanes ning kuidas reis "karantiinis" olevatele meediaesindajatele täpsemalt välja nägi!