Sellele, et mehed nõnda nobedad olid, aitab väidetavalt kaasa Tokyo staadioni uuelaadne Mondo kate, millel olla põrkeefekt.

Teisi ilmarekordeid kergejõustiku jooksualadel seni püstitatud pole, küll aga olümpia, maailmajagude, riikide ja isiklikke tipptulemusi. Kuid minna on veel enam kui pool võistlusprogrammist. Aitab siis rajakate rekorditesajule kaasa?

Firma Mondo kinnitusel olla telliskivivärvi rajakatte pealmises kihis kolmemõõtmelised kummist graanulid ning kasutatud on uuelaadset vulkaniseerimisprotsessi, mis tagab graanulite ja neid ümbritseva materjali vahel molekulaarse sideme.

Vaevalt, et mittespetsialist eelnevast lõigust midagi aru saab, kuid sportlased kiidavad rada küll. Rahvusvahelisele meediale on kirjeldatud, et joostakse nagu pilvedel, rada on pehme ja kiire, ent, mis veelgi olulisem – põrkuv.

Mondo selgitab raja ülemine kiht on elastne, alumine aga õhuline, mis loobki põrkeefekti.

„Mõni rada neelab liikumise ja jõu, Tokyo rada aga regenereerib need ja annab sulle tagasi,” sõnas USA 400 m tõkkejooksja maailmarekordi omanik Sydney McLaughlin.

Muide, uudisteagentuur AP küsis Warholmilt enne võistlust, kas ta kavatseb Tokyos uuendada talle kuuluvat maailmarekordi, mille ta püstitas juuli alguses. „Äkki purustab keegi teine, mina tegin oma töö juba ära,” vastas norralane. Ei, töö polnud veel tehtud – eelmisest rekordist kärpis Warholm Tokyos suisa 76 sajandikku.