Tumedanahaline ja avalik lesbi Saunders ristas autasustamise järel pea kohal käed – see žest tähendavat ristteed, kus kohtuvad kõik rõhutud. Twitteris säutsus ta: „Kui oled tumedanahaline, LGBTQIA+ või vaimsete probleemidega, siis see medal on sulle.”

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) asus asja uurima, konsulteerides USA olümpiajuhtide ja Rahvusvahelise kergejõustikuliiduga, sest vastavalt olümpiahartale on keelatud poliitilised, usulised ja rassismivastased avaldused spordiväljakutel ja tseremooniatel.

„Proovige minult medalit ära võtta, hüppan üle barjääride vette, kuigi ei oska ujuda,” ähvardas Saunders. Samas oli ta hõbeda pühendanud tumedanahalistele ja seksuaalvähemustele, mistõttu oleks see ära võetud ka neilt.

Täna hommikul tegi USA olümpiakomitee avalduse, kus öeldakse, et delegatsioon juhindub olümpiahartast ja Tokyo mängudeks kehtestatud reeglitest. „Uurimise tulemusena leidsime, et Raven Saunders väljendas pärast medalitseremooniat rahumeelselt toetust rassilisele ja sotsiaalsele õiglusele, austas konkurente ega rikkunud sellega reegleid.”

Pole põhjust arvata, et ROK ei toeta USA olümpiakomitee otsust ning Saundersile jääb medal alles. Küll aga ei tähenda see, et reeglitevastane protestimine oleks Tokyo olümpial lubatud.