Hiljuti toimunud jalgpalli EM-i finaalturniiri ajal said siinsed vutifännid kohtumisi jälgida ERR-i vahendusel. Mängudele eelnes stuudioanalüüs. Eksperdid arutasid nähtut ka poolajal ja lõpuvile järel. Lisaks selgitati põnevamaid momente siinse publiku jaoks uudse taktikalaua peal. On üsnagi reaalne, et tulevikus näeme sellistest asjadest ainult und ja jalgpalli EM-i finaalturniiri mängude jälgimise eest tuleb rahakotti kergendada. Tasulisse voogedastuskanalisse koliksid sellisel juhul ka Eesti jalgpallikoondise kohtumised. Nimetatud mänge müüakse ühtse paketina ja praeguse seisuga on sisuliselt kindel, et välismaine ettevõte ostab teleõigused endale ja paneb need seejärel maksumüüri taha.

7. juunil kukkus tähtaeg, mil telekompaniid said esitada oma pakkumise, et osta 2024. ja 2028. aasta EM-i finaalturniiride ja Eesti jalgpallikoondise mängude (2022.2028. aastaks) näitamise õigused. Neid õigusi soovib väidetavalt neli siinsel turul tegutsevat ettevõtet. Delfi Spordile teadaolevalt käib võitlus peamiselt kahe osapoole vahel. Üheks ikka ERR ja teiseks Rootsis paiknev Nordic Entertainment Group (NENT Group). Selgeks soosikuks on just viimane. Tegu on järjekordse näitega, et telemaastik on muutunud ja muutumas. Kui üks aspekte on raha, siis vanema elanikkonna jaoks valmistab ilmselgelt tuska spordi koondumine erinevatele internetipõhistele platvormidele.

Põhjamaades suur tegija

NENT Group on end tituleerinud Põhjamaade juhtivaks voogedastusplatvormiks. Viaplay on kanal, mille vahendusel spordiülekanded televaatajateni tuuakse. Viaplay on Eestis saadaval alates 2021. aasta märtsist.

Rootslased on viimasel ajal Eesti teleturul kõvasti laineid löönud ja nüüd on astutud väga suuri samme, et endale saada ka koondisejalgpalli parimad palad.

„Ma saan öelda nii palju, et praegu meie poolt midagi kommenteerida ei saa,” sõnas praeguse olukorra kohta ERR-i sporditoimetuse juht Rivo Saarna.

Hiljemalt septembri esimeseks pooleks peaks saabuma ametlik kinnitus, kas edasipidi näeb jalgpalli tasuta ETV-st või tuleb seda teha Viaplay vahendusel raha eest. Praegu Viaplay lehele minnes vaatab sealt vastu info, et kanali tellimine üheks kuuks maksab 9,99 eurot.
Eesti jalgpallikoondise mängud võidad samuti kolida maksumüüri taha.

Kui vaadata voogedastusplatvormide senist tööpraktikat ja mitmesuguseid kuuldusi, siis Viaplay vahendusel näeksid inimesed ainult mängu, stuudioanalüüsi jaoks keegi raha eraldama ei hakkaks. Väidetavalt võiks Viaplay võidu korral teha mõne telekanaliga ka koostööd ja nii võivad osad kohtumised jõuda vaatajateni ka tasuta, kuid esialgu on see puhtalt spekulatsioon.

Eestlaste seas on praegu Viaplay suurimaks tõmbenumbriks vormel 1. Alates uuest hooajast näeb nende eetrist aga ka juba jalgpalli Meistrite liigat. See löödi üle All Media Eestilt. Seni nägi mänge internetis TV3 Sport vahendusel (varasemalt oli ka Meistrite liiga tasuta vaadatav ja seda TV6 eetris).

Sel suvel saavutati teleturul veel üks võit ja TV3 Spordi käest napsati endale ka jalgpalli Premier League. Algaval hooajal näeb Inglise liigat veel tuttavast kanalist, kuid 2022.2028. aastal tuleb nende nägemiseks tellida Viaplay vaatamisõigus.

NENT Group tegutseb meie mõistes väga suurtes mastaapides. Kui seni näitasid nad Premier League’i Rootsis, Taanis ja Soomes ja 2022. aastaks on õigused saadud ka Norras, siis tulevast aastast tehakse seda ka Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Hollandis.

NENT Groupi tegevjuht ja president Anders Jensen sõnas, et nende pikaajaline, striimingupõhine lähenemine ja mitme turu perspektiiv lubab neil olla tugev kandidaat maailma prestiižsemate spordiõiguste omandamisel. Nagu nüüd näha, siis raha neil jagub ja Eesti telekanalitel kipub võrreldes rootslastega krõbisevat väheks jääma.

Nagu ütles TV3 spordikanalite eestvedaja Kalev Kruus, siis NENT Groupi käsutuses olevatele summadele ei ole vähemalt neil midagi vastu panna. Rahanumbrid pidavat olema nii suured, et neid ei julge väljagi öelda.

Jalgpalliliit eelistaks ERR-i

Kuulduste kohaselt on NENT Group löönud nüüd suured rahapakid letti ka Eesti jalgpallikoondise mängude ning EM-i finaalturniiride õiguste saamiseks. Senine praktika on näidanud, et nad on mitmes riigis astunud jõulisi samme turu haaramiseks ja raha ei ole siinkohal küsimuseks.

Eestis tekitas mäletatavasti kõvasti kirgi 2020. aasta EM-i finaalturniiri ülekanneteõiguste küsimus. Toona käis põhiline võitlus ERR-i ja Eesti Meedia (praegu Postimees Grupp) vahel. Kolmanda tegijana oli mängus TV3 hallanud MTG.

2017. aasta suvel aset leidnud võitluses teleõiguste pärast langes kaalukauss lõpuks ERR-i poole. Seda aga suuresti tänu Eesti jalgpalli liidu rahasüstile.

„Ülekandeõiguste ostu aitab finantseerida Eesti jalgpalli liit, kes eraldab sihtotstarbelise toetusena õiguste omandamiseks ERR-ile aastatel 20172021 kokku kuni 950 000 eurot,” kirjutati ERR-i poolt toonases pressiteates ja lisati, et ühtlasi jäävad Eesti koondise mängud ERR-i kanalitesse vähemalt 2021. aasta lõpuni.

Ka nüüd on ERR ja jalgpalliliit seljad kokku pannud, kuid rootslased on neile hoopis tõsisemad vastased. Alaliit on selgelt välja öelnud, et nende soosik on praegune koostööpartner.
Eesti jalgpallikoondise mängud võidad samuti kolida maksumüüri taha.

„Oleme kursis hanke tulemustega, mida mõistetavalt ei saa avaldada või lahata enne, kui seda teeb hanke korraldaja,” sõnas Eesti jalgpalli liidu infojuht Mihkel Uiboleht, et praegu ei saa nad detailidest täpsemalt rääkida.

Praeguse seisuga kuuluvad ERR-ile veel 2022. aasta MM-i finaalturniiri õigused. Peagi hakkab võitlus ka 2026. ja 2030. aasta MM-ide teleõiguste eest.