„Miinimumeesmärk sai täidetud ja üks vastane alistatud,” oli vibulaskja Reena Pärnat etteaste ja 17. kohaga Tokyo olümpial rahul.

17. koht teeb Pärnatist kõigi aegade parima Eesti vibulaskja olümpiamängudel. Ta möödus Mati Vaikjärvest, kes sai Müncheni olümpial 24. koha.

Esimeses matšis läks kvalifikatsiooniringi 53. kohaga lõpetanud Pärnat kokku slovakitari Denisa Barankovaga (12. koht) ja võitis ülimalt närvilise duelli 6 : 2. Mõlemad andsid teineteisele võimalusi, paremini kasutas need ära Pärnat. Vastane, muide, sai ühel lasul kirja vaid 1 silma.

„Eks pinget oli kah, aga peamine probleem oli tuul,” kirjeldas Pärnat esimese matši tagamaid. „Keeruline oli tuult tajuda, kus ta puhub. Teises matšis ei võtnud otsuseid enam vastu niivõrd tuulelippude kui sisetunde järgi.”

Teises matšis Hiina Taipei vibulaskuri Chia-En Lini vastu liikusid Pärnati nooled tsentrile oluliselt lähemale, kuid ka vastane oli kõvemast puust. Esimese miniduelli Pärnat võitis ja läks 2 : 0 juhtima. Otsustavaks võis saada teises miniduellis lastud 7, mis lubas vastasel viigistada – üldseis 3 : 1 Pärnatile.

Paraku võitis Lin kaks järgmist miniduelli ja matši 7 : 3. Ent olnuks teise minimatši järel seis 4 : 0, meile, võinuks vastane närviliseks minna. „Raske öelda,” arutles Pärnat. „Mida kriitilisem seis on, seda paremini asiaadid lasevad. Eks ta hakkaski lõpuks kõmmutama, kolm viimast noolt olid kümnes.”

Vibulaskevõistlused Tokyos on venitatud asjatult pikaks. Kvalifikatsioon toimus enne avatseremooniat reedel, Pärnat astus järgmist korda rajale alles kuue päeva pärast.

„Väga karm praadimine oli – kõik lasevad, aga mina ei saa,” tunnistas Pärnat. „Jalutasin ringi, vaatasin telerist eestlaste etteasteid, ka vehklemist, aga viimased päevad olid närvilisemad. Õnneks olen viimastel aastatel psühholoogiliselt palju arenenud, Tokyos abiks olnud psühholoog Snežana Soljarova aitas mind ning sain asjaga hakkama.”

Kokkuvõttes jäi Pärnat rahule mõlema, ka kaotuatud matšiga, kus ta võitles ja nägi, et võimalusi on enamaks ning kogu võistlusega. „Lennukile lähen rõõmsal meelel,” sõnas Pärnat laia naeratuse saatel.