Möödunud nädala lõpus lahkus omal soovil ametist Goran Ivančić, kes juhtis Serbia koondist viimase viie aasta jooksul. Ta põhjendas oma otsust isiklike motiividega.

Ehkki arvestades seda, kui kiiresti Serbia jalgpalliliit järeltulija nime välja kuulutas, on selge, et see samm polnud kaugeltki spontaanne. Vaatamata koondise pääsemisele maailmameistrivõistluste finaalturniirile näitas Serbia koondis Euro 2022 turniiril üles ebakindlust ja loovutas otsepääsme oma peamistele rivaalidele Bosniast ja Hertsegoviinast. Pääsemaks EMi osalejate nimekirja peavad serblased play-off-mängudes tugevast Valgevene koondisest jagu saama.

Ivančići lahkumisele pühendatud pressiteates anti teada eelmise treenerite staabi koosseisus olnud ajutise peatreeneri kohusetäitja Dejan Maeci ametisse määramisest. Kuid juba järgmisel päeval sai teatavaks brasiilia spetsialisti Marcos Aurélio Sorato ehk Pipoca Serbiasse saabumine. Just tema ette seatakse eesmärk sooritada edukas etteaste MMil Leedus ja pääseda EMile Madalmaades.

Serblased panustavad kindlasti brasiillase rikkalikule kogemusele – Sorato teab, mida suured võidud tähendavad. 2005. aastal oli ta Brasiilia koondise treenerite staabis, kellega koos võitis 2008. aastal maailmameistrivõistlused assistendi rollis olles. Aasta hiljem juhtis Pipoca juba iseseisvalt kodumaa koondist, kellega koos tehti mitu edukat etteastet 2012. aasta MMil Tais, kuid juba peatreenerina. Alates 2013. aastast keskendus Sorato klubisaalijalgpallile, olles itaalia klubi Milan eesotsas, lisaks sisaldab tema CV Venemaal (Tyumen) ja AÜEs (Al-Wahda ning Al-Ahli) töötamist. 2018. aastal töötas ta Hiina klubis Zhuhai Ming Shi, 2020. aastal aga sai Kuveidi Al-Yarmouki peatreeneriks. Nüüd aga suunas karjääriteekond spetsialisti Serbiasse.

Uuenenud Serbia koondise tööd Sorato juhtimisel saab näha juba sel nädalal kahe sõprusmängu ajal Maroko vastu, mis on planeeritud 30. juulile ja 1. augustile.

Ilmselge, et Brasiilia spetsialistil seisab ees ülesanne esineda edukalt MMil Leedus, kus serblased on sattunud keerulisse gruppi koos Iraani, Argentina ja USAga, samuti pääseda Euro 2022 turniirile. Vaevalt et Sorato sellise lühikese aja jooksul koondisega täisväärtusliku muutumise läbi teha suudab ja Leetu sõidab meeskond, keda mäletatakse valikturniiri järgi, kuid emotsionaalne raputus uutelt treeneritelt on mängijatele kindlalt garanteeritud.