"Väga raske päev oli. See oli kõigile väga raske, ka Kaidile. Ma olen nüüd Kaidiga töötanud neli aastat ja oleme teinud edasamme, kuid eriti ujumises on veel arenguruumi. Võrreldes teiste minu õpilastega on ta rattasõidus ja jooksus samal tasemel. Olümpiavõistluse jaoks oli vahe teistega ujumises liiga suur," sõnas portugallane Sousa võistluse järel Delfile.

"Ta küll kvalifitseerus olümpiale üpris kindlalt, aga kvalifikatsioonivõistlsued ei olnud nii tugevad kui olümpia ise."

Olümpiavõistlus algas ebatavaliselt vara. Kuna kardeti kuuma ilma, pandi start juba kella 6.30 peale. Lõpuks võisteldi aga vihmasajus ja 24-kraadises õhus.

"Kõik ootasid väga kuuma ja niisket võistlust, milleks meiegi valmis olime. Kõik minu sportlased tegid kuumakambris kokku 40 tundi ettevalmistust, aga kahjuks saime täna sellise päeva," selgitas Sousa. "Valmistasime end ka varajaseks stardiks. Panime end juba Euroopas ajavaheks ja varajaseks ärkamiseks valmis. Kui siia tulime, alustasime päevi juba kell 4 hommikul ja läksime magama 18-19 - niimoodi terve nädal," kinnitas Sousa, et ajavahe taha täna kindlasti midagi ei jäänud.

"Põhjus on ikka selles, et Kaidi on ujumises teistest maas - see on asi, millega tegeleme igapäevaselt ja mis meil kogu aeg meeles mõlgub. Kõigil mu sportlastel on ujumises väike mahajäämus. See on see üks protsent, mis neid maailma tasemest lahutab."

Täna oli stardis seitse Sousa õpilast, neist parimana sai belglanna Valerie Barthelemy kümnenda koha.

Kivioja võistlus lõppes enne rattasõidu 30. kilomeetri vaheajapunkti, kui ta kaotas liidritele ringiga. Sel hetkel jäi Kivioja parematest maha juba seitsme minuti ja 45 sekundiga. 1,5 km ujumisdistantsi järel oli eestlanna viimane (+3.21).

Järgmise stardi peaks Kivioja tegema septembri lõpus Valencias Euroopa meistrivõistlustel. "Ta sõidab Eestisse tagasi homme. Mina jään siia veel segateatevõistluseks, kus mu sportlased oma riigi eest väljas on," lisas Sousa.

Eesti ajakirjanikud ootasid Kiviojat intervjuude tsoonis peaaegu kaks tundi, kuid hoolimata Eesti olümpiakomitee ja võistluspaiga kohalike pressiametnike ja vabatahtlike ponnistustest sportlase endaga meil rääkida ei õnnestunud. Läbi treeneri ja EOK saabus sõnum, et Kaidi ei tunne end hästi ning keeldub välja tulemast.