Turniiri käik:

Eesti naiskond koosseisus Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Katrina Lehis (varunaine Irina Embrich) alustas turniiri maailma edetabelis teisel kohal asuva Poola vastu ning oli pikka aega kaotusseisus. 10:14 seisult suutis Beljajeva võita kuuenda minimatši Aleksandra Jarecka vastu 5:2 ja vähendas vahe minimaalseks (15:16). Viigini jõudsid eestlannad kaheksandas minimatšis, kui Lehis tegi Jarecka vastu seisuks 19:19. Selle matši lõpuks pääses Eesti esmakordselt ka juhtima - 22:21.

Võidu kindlustas eestlannadele suurepäraselt vehelnud Beljajeva, kes kasvatas korraks edu juba 25:21-le. Närvilistel lõpusekunditel jõudis poolatar Ewa Trzebinska veel korraks punkti kaugusele (27:26), kuid kaks viimast edukat torget tegi Beljajeva ja Eesti võitis 29:26.

Poolfinaalis kohtus Eesti Itaaliaga, kes alistas Venemaa 33:31. Teistes veerandfinaalides võitis Hiina Hongkongi 44:32 ja Lõuna-Korea USA 38:33.

Itaaliaga poolfinaali domineeris Eesti algusest peale - Lehis võitis esimese minimatši 2:1, Kirpu tegi eduseisuks 5:2 ja Beljajeva juba 10:4. Seitsmenda minimatši lõpuks kasvatas Kirpu 5:2 võiduga edu juba üheksale punktile 34:15. Eelviimase matši lõpus tekkis Beljajeval raskusi ning Federica Isola suutis vahe vähendada 29:25-le (see minimatš itaallannale 11:6).

Meie ankrunaine Lehis aga end enam üllatada ei lasknud, hoidis Rossella Fiamingo vastu kindlalt eduseisu ja kindlustas meile võidu 42:34!

Finaal:

Ülimalt tasavägises finaalis ei pääsenud kumbki naiskond rohkem kui nelja torkega juhtima - Eesti hea alguse järel võttis Lõuna-Korea initsiatiivi ning hoidis tükk aega eduseisu, ent pööre algas seitsmendas minimatšis - seal pani naiskonna peatreener Kaido Kaaberma sisse varuvõistleja Irina Embrichi, kes võitis oma minimatši 3:2 ning viigistas üldseisu.

Sealjuures poleks Embrich olümpiamedalit saanud, kui ta poleks rajale tulnud - seega tuli Kaabermal ülikogenud Embrich sisse panna, vastasel korral oleks meie naiskonna pikaaegne vedaja kõige magusamast medalist ilma jäänud.

Otsustavas minimatšis olid vastamisi naiskondade kaptenid - seal jäi Katrina Lehis selgelt peale, alistades maailma teise numbri Injeong Choi 10:6. Kokkuvõttes sai Eesti 36:32 võidu ning sai olümpiakulla.

Eesti sai kamaluga naisolümpiavõitjaid juurde

Enne epeenaiskonna triumfi oli Eestil ette näidata vaid kolm naisolümpiavõitjad, kusjuures nad kõik olid võitnud kaks kulda - vehkleja Svetlana Tširkova triumfeeris floreti naiskonnavõistluses 1968. ja 1972. aastal, Erika Salumäe trekisõidus 1988. ja 1992. aastal ning Kristina Šmigun-Vähi murdmaasuusatamises kahel distantsil 2006. aastal. Nüüd on meil korraga juures veel neli olümpiavõitjat!

Eesti viimasest olümpiakullast oli möödas juba 13 aastat - viimati tõusis poodiumi kõrgeimale astmele kettaheitja Gerd Kanter 2008. aastal Pekingis.

Poolfinaali pildid: