Nädal enne 92. ümber Viljandi järve jooksu peeti Viljandi staadionil 3000 meetri jooksu, mille võitis Tokyo olümpiamaratoniks treeniv Tiidrek Nurme. Teda Viljandi suurjooksu stardis ei näe, küll aga on kohal Nurmega kogu olümpiamaratoni treeningtsükli kaasa teinud Ibrahim Mukunga, kelle auhinnakapis on juba neli ümber Viljandi järve jooksu esikohamedalit.

Viljandis olnud staadionijooksul tuli aga Mukungal leppida neljanda kohaga, sest lisaks Nurmele suutsid ka Kaur Kivistik ja Leonid Latsepov järvejooksu suurfavoriidist kiiremini joosta. Lisaks on pühapäeval starti oodata ka Eesti krossijooksu tippu kuuluvat Karel Hussarit, seega tuleb Keenia mehel kõvasti pingutada, et viiendat võitu püüda.

Naistest on teadaolevalt starti oodata eelmise aasta esikolmikut ehk Liina Luike, Marion Tibarit ja Kadiliis Kuiva ning võistlema on lubanud tulla ka heasse vormi tõusnud Liis-Grete Arro.

Kõik stardivad korraga

92. ümber Viljandi järve jooks peetakse koroonaennetusreeglite tõttu teist aastat järjest 1. augustil ning nagu mullu lubatakse starti vaid 2000 jooksjat ja kepikõndijat. Erinevalt mullusest saavad aga kõik jooksjad rajale korraga ning staadionile on lubatud ka publik.

Südasuvine jooks peetakse väga kuival rajal, sest kuum suvi on kuivatanud ka raja soised lõigud. Esmaspäevast hakkavad korraldajad niitma rajal põlluääri ja teisi suve jooksul heina kasvanud kohti. Kahest viljapõllust ühel on nüüdseks saak koristatud.

Erinevalt mullusest pääsevad tänavu aastase pausi järel jooksma ka lapsed. Tavapäraselt peetakse lastejooks päev enne suurjooksu ning tänavu algavad laste stardid 31. juulil kell 17 Viljandi staadionil. Startida saavad kõik alla 12-aastased lapsed ning nad jooksevad vastavalt vanusele 300 või 700 meetrit. Lastejooksudel võitjaid ei selgitata.

Rinnanumbreid juba jagatakse

Ümber Viljandi järve jooksu rinnanumbreid hakati jagama Viljandi spordihoones esmaspäeval. Igal tööpäeval saab numbrit kätte kella 10 ja 19 vahel. Laupäeval saab numbreid kätte staadionilt ajavahemikul kell 16-19 ning võistluspäeval Viljandisse saabujad saavad vajalikud stardimaterjalid kätte Viljandi staadionilt alates kella 9-st hommikul kuni stardini.

Eesti kõige pikema traditsiooniga rahvaspordivõistlusele on end tänavu registreerinud 1800 osalejat. Ümber Viljandi järve jooksu start antakse pühapäeval kell 12 Viljandi staadionil.