Endersoni sõnul andis neljapaat endast kõik, mis võimalik. Traditsioonilist finišispurti ei tehtudki, vaid tempot hakati tõstma juba 700 meetri peal. Aga kange konkurent Hiina püsis ja püsis ees...

"Seal läks viimaste meetriteni. Ei saanud aru, kas Hiina lihtsalt bluffis, kui nad läksid või neil oligi hea minek. Siis tundsime, et peab lihtsalt järgi minema. Tuleb, mis tuleb. Saimegi järgi võtta," rääkis Endrekson pärast rasket pingutust.

42-aastane Endrekson märkis, et enne reedeõhtust treeningut oli paatkonna seis päris halb. Mitte füüsiliselt, probleem oli tehnikas.

"Finaaliks annab eelkõige enesekindlust see, et suutsime sõidu tehnilise poole taastada. Eelsõidus oli see minu jaoks košmaarne. Mõtlesin, et ma ei tunne seda paatkonda ära," sõnas ta.

Eelsõidus oli probleem vabajooksu puudumises. Sõudjad peaksid tõmbe lõpus saama hetke puhata, aga eestlaste tehnika lonkas nii palju, et esimese 1000 meetri peal puhkemomenti ei tekkinud.

"Ja kui pead hakkama panema, siis pole enam midagi panna," ütles Endrekson. Selles peitub ka vastus spordisõprade küsimusele, miks Eesti eelsõidus konkurentidele nii selgelt alla jäi. Nüüd, finaali eel, on seis juba parem.

Finaal peetakse teisipäeval Eesti aja järgi kell 03.58.