Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) lubab Tokyo olümpial ühe riigi lippu kanda mehel ja naisel korraga. Pole täpsustatud, kas neile antakse kaks eraldi lippu või peavad nad ühega hakkama saama.

Selline reeglimuudatus peaks ROK-i hinnangul kaasa aitama soolisele võrdsusele ning ROK on seda oma liikmesriikidele ka tungivalt soovitanud, kuigi jätkuvalt võivad riigid nimetada vaid ühe lipukandja.

23-aastasest Rui Hachimurast sai 2019. aastal esimene NBA Draftis valitud Jaapani korvpallur. Ta mängib ääremängija positsioonil Washington Wizardsis.

"Tokyo olümpia on areen, millest ma alati olen unistanud. Sellise rolli saamine on mulle suur au," ütles Hachimura.

"Teie tervis ja turvalisus on hetkel meie prioriteet, aga ma tean, et paljud inimesed, sealhulgas lapsed üle kogu Jaapani kasutavad võimalust, et vaadata minu ja mu koondisekaaslaste esitusi nendel mängudel. Oleks suurepärane, kui korvpallist ja spordist huvituks veel rohkem inimesi."

22-aastane Susaki on maadluses kahekordne maailmameister. 2017. aastal võitis ta kuldmedali naiste -48 kg kaalukategoorias, aasta hiljem kuni 50 kg kaaluvate naiste seas. Samuti on ta juunioride maailmameister aastast 2018 ja 2019 ning kolmekordne kadettide maailmameister.

Eesti Olümpiakomitee on tavaliselt lipukandja nimetanud päev või kaks enne avatseremooniat. Pyeongchangi taliolümpial 2018 sai selle au osaliseks kiiruisutaja Saskia Alusalu, 2016. aasta Rio de Janeiro olümpial kogus oma hoogsa lehvitamisega ülemaailmset kuulsust purjetaja Karl-Martin Rammo.

Hea lugeja, kes võiksid Tokyos avatseremoonial kanda Eesti lippu? Olümpiale minevate sportlaste nimekirja vaata siit!