Kaia Kanepi ja Anett Kontaveiti paarismäng poleks kaugeltki tähendanud kindlat medalivõitu, küll aga kerget medalilootust. Ent möödunud nädalal saatis Kanepi Eesti tennise liidule kirja, milles taandas end vabatahtlikult Tokyosse minejate hulgast, põhjendades otsust karmide koroonapiirangute ja tõenäoliselt tühjade tribüünidega.

„Soovin, et olümpiamängud jäävad minu mälestusse sellistena, nagu ma neid näinud olen. Kus ma saan minna vaatama ja kaasa elama teistele Eesti sportlastele ning kus tribüünidel on publik,” ütles 2004. aastal Ateena ja 2008. aastal Pekingi olümpial nii üksik- kui ka paarismängus kaasa teinud Kanepi.

Kuigi ta polnud viimastel kuudel ise kordagi selge sõnaga öelnud, et tahab Tokyosse minna, tuli Eesti ajaloo parima naistennisisti otsus poolehoidjatele siiski ootamatult. Üllatunud oli ka tenniseliit, kes palus eelmise aasta oktoobris rahvusvaheliselt alaliidult Kanepile olümpial osalemiseks eriloa, sest ta polnud viimastel aastatel osalenud vajalikus hulgas Fed Cupi matšides.