Võidad alagrupis ainult ühe mängu, 2:1 Põhja-Makedooniat, saad alagrupist edasi ja mängid 1/8-finaalis Rootsi vastu.

Austan väga nii Põhja-Makedoonia kui ka Rootsi koondist (hoida Hispaania nulli peal ning võita nende ees alagrupp näitab selle koondise tugevust), aga tuleb tunnistada, et see kõik kõlab kuidagi liiga hea, et tõsi olla.

Aga täpselt nii Ukrainaga läks ning see võimalus kasutati ära!

Ukraina

Ukraina peatreener näitas oma klassi ning suutis lahendada eelnevates mängudes nende jaoks suurima probleemi - kaitsetöö.
Lahendus oli lihtsustatult öeldes selline: Rootsi 4 4 2 formatsiooni (mis on minu lemmik asetus) ja nende kahe ründaja vastu pandi viiene kaitseliin kolme keskkaitsjaga, kelle ees omakorda kolm keskpoolkaitsjat, ning kõik need kaheksa mängijat olid väga kompaktselt koos ja olid terve mängu väga keskendunud.

Meelde jäi olukord 36. minutil, kus isegi tipuründaja Yaremchuk tuli kaheksale kaitsvale mängijale ning väravavahile appi ning suutis libistades rootslase jala eest palli ära lüüa ja kõike seda tegi ta 20 meetri kaugusel oma väravast.

Võib põhimõtteliselt öelda, et Rootsi vastu kuidagi Goran Pandev-likult liikunud Yarmolenko oli tihti ainus Ukraina mängija, kes ei tegelenud hambad ristis kaitsetööga. Kuna talle tundus see mäng füüsiliselt väga raske, siis tema tahtejõud tuli välja momentides, kus oli vaja ründefaasis avaneda ning meeskonda viimasel kolmandikul aidata - ning seda tegi ta väga hästi.

Kindlasti polnud Shevchenko jaoks lihtne teha otsus, et Ukraina-sugune koondis läheb nii kaitsvalt Rootsi vastu mängima, kuid seda märkimisväärsem see käik treeneri poolt oli.

Lisaks tegi ta otsuse jätta põhikoosseisust välja meeskonna ühe parimatest mängijatest, Ruslan Malinovskyi(, ning samuti ei toonud ta see mäng vahetusest sisse neli aastat tagasi ukrainlaseks saanud brasiilast, Marlost). 2017. aastal liikus Ukraina meedias jutt, et Donetski Shakhtaril oli probleem välismängijate limiidiga ning seetõttu maksti Marlosele miljon dollarit, et ta oleks nõus võtma Ukraina kodakondsuse.

Malinovskyi asemel alustanud kõigest 22-aastane Shaparenko oli just see, kelle ideaalne diagonaalsööt tekitas paremas ääres tõusval äärekaitsjal võimaluse leida Rootsi kastis Yarmolenko, kes oli Forsbergi vastu 1vs1 ning tegi piisavalt petteid, et anda välisküljega tsenderdus tahaposti, kust Manchester City's mängiv Zinchenko selle otse õhust jalapealsega sisse lõi. Sellises olukorras on suur oht, et mängija läheb liiga entusiastlikult seda palli lööma ning tabamine ebaõnnestub ja löök läheb kas üle jala või meetreid üle värava. Inglise meister aga näitas klassi - jälgis palli lendu lõpuni välja, ajastas löögiliigutuse ideaalselt ning tabas palli õigesse kohta.

Malinovskyi jällegi näitas vahetusest mängu tulles, miks noor ukrainlane oli Serie A suurim väravasöötude andja - 110. minutil oli ta ennast mänginud olukorda 20-meetri kaugusel Rootsi väravast, kust kõik ootasid pealelööki, kuid tema leidis mitme kaitsja vahelt pehme söödu ründajale, kes oli väravavahiga silmitsi, kuid rootslaste õnneks ka väga napilt suluseisus. Selline olukorra tunnetus ja mõtteviis näitavad, et tegu on väga erilise mängijaga.

See 110. minutil suluseisus olnud ründaja osutus lõpuks Ukraina kangelaseks.

Mina nägin Dovbykut paar kuud tagasi ühes Ukraina liiga mängus, Desna vs Dnipro, kus Joonas Tamm nendevahelised duellid võitis, ning ausalt öeldes olin päris üllatunud, kui nägin, et ta läheb koondisega EM-ile, kuna ta lõi Ukraina liigas kõigest kuus väravat.

Rootsil täna aga Joonast keskkaitses ei olnud ning 120. minutil andis Zinchenko ideaalse tsenderduse Dovbykule värava ette, kust ründaja selle peaga sisse lõi.

Ukraina fännide ja mängijate hüüd UUU-KRAAA-III-NAAA koos "Islandi" plaksudega mõjus pärast mängu väga võimsalt.

Rootsi

Meeldiv oli Rootsil näha ees kahte 21-aastast ründajat, kellest üks on juba Juventuses ning teine lähedal Barcelonaga liitumisele.

Mõlemad mängijad tegid tegelikult hea mängu, sest iga kord, kui nad palli said, olid nad väga ohtlikud ning aitasid meeskonnal võimalusi tekitada, aga kuna Ukraina kaitse mängis nii kompaktselt, siis pall jõudis nendeni vähe ning ennustan, et Rootsi meedia räägib hoopis sellest, et Ibrahimoviciga oleks Rootsi selle mängu võitnud. Kui Ibrahimovic oleks täna mänginud ja Rootsi samamoodi kaotanud, siis arvan, et meedia oleks suure tõenäosusega rääkinud sellest, et mida ta teha saab kui meeskonnakaaslased pole samal tasemel. Sellised topeltstandardid on paraku tavalised, kuid jätavad mulle alati väga ebaprofessionaalse mulje.

Toon hüpoteetilise näite: kui täna oleks Forsbergi asemel mänginud mõni noor rootslane ning Ukraina esimese värava ajal niimoodi kaitses Yarmolenko vastu tegutsenud, siis suure tõenäosusega kuuleksime jutte sellest, et treener tegi vea, mängija pole valmis ja tema pärast tuli värav.

Kuna aga seda tegi Rootsi koondise parim mängija, siis arvan, et selles momendis hoopis ainult kiidetakse Yarmolenkot ning Forsbergi kaitsetööd ei mainita.

Igaks juhuks täpsustan, et ma ei tahagi, et kedagi kritiseeritakse, sest negatiivsust ja kellegi süüdistamist on praeguses maailmas niigi palju ja jalgpallis on palju momente, kus polegi vajalik süüdlast otsida, vaid tuleb nautida head sooritust. Lihtsalt tõin näite, kui subjektiivne ja isegi ebaaus on enamasti mängijate analüüs.

Nagu ka äsja mainisin, siis Rootsi selle turniiri parim mängija oli Emil Forsberg ning ta näitas seda ka täna. Tema värav tuli küll rikošeti abiga, kuid nii tugev löök nõrgema jalaga on oskus, mida suudavad vähesed.

See, kuidas ta oskab vastasest väikse ala peal maha keerata ning ettepoole sööte leida on maailmaklass ja moment teisel poolajal, kus ta mängis mööda kahest ukrainlasest ja lõi tugeva vintlöögi latti, oli selle turniiri üks ilusamaid individuaalseid sooritusi.

Rootsi lõi teisel poolajal korra posti ja ka latti ning ukrainlaste väsimust vaadates tundus mulle, et pigem võidab selle mängu lisaajal Rootsi, kuid punane kaart muutis kõik.

VAR tegi minu arvates ainuõige otsuse, kui muutis kollase kaardi punaseks, aga tegu oli omapärase momendiga, kus tegelikult ei teinud kaitsja midagi pahatahtlikku, vaid lihtsalt olukord kukkus välja niimoodi, et ta lõi küll palli ära, kuid ta jalg liikus nii ohtlikult, et vastasmängija sai tõsiselt viga. VAR on selle turniiriga endale kindlasti fänne juurde saanud ning selle otsusega tuleb neid veelgi, sest selgelt oleks olnud ebaaus, kui rootslane oleks selles olukorras kõigest kollase kaardi saanud.

Rootsi kaitse toimis see turniir hästi ning seda näitasid ka minutid alates punasest kaardist kuni Dovbyku väravani, mille jooksul ei suutnud Ukraina ühemehelises enamuses mitte ühtegi väravavõimalust tekitada, aga lõpuks jäi sellest väheks. Tulemus oleneb lõpuks väikestest detailidest ning kui Forsberg oleks ühe oma raami läinud löökidest paar sentimeetrit sisse- või allapoole löönud, siis kiidaksid kõik Rootsit.

See mäng läksid asjad teistmoodi, aga mina ikkagi tahaksin Rootsit kiita, sest tehti korralik mäng, suudeti väga kinnises mängus tiheda kaitsebloki vastu löögikohti tekitada, kuid lihtsalt täna tuli teistsugune tulemus.

Infoks:

- Rootsi koondise peatreener Janne Andersson hindab Eesti mängijaid! Tema all mängisid Norrköpingus Joonas Tamm, Siim Luts ja Andreas Vaikla. Lisaks käisid seal testimas Ken Kallaste ja Artur Rättel.

See aeg oli tema ülesandeks ka lepinguläbirääkimistel klubi esindada ning tegu oli ühe meeldivaima inimesega, kellega olen selles valdkonnas kokku puutunud - aus, siiras, konkreetne ja heatahtlik.

Tema on ehtne näide sellest, et ka hea inimesena ja õigesti käitudes on võimalik kõrgele ja kaugele jõuda.

- Vaadake uuesti 60. minuti momenti, kus Isak avaneb ideaalselt liini taha, saab väga hea kõrge söödu ning proovib otse õhust palli tabada. Seejärel otsige üles 2021 hooaja Premium Liiga mäng, kus Paide Levadiat 4:0 võitis ning vaadake Henri Anieri teist väravat.

Eesti liigas näeb sellel hooajal kõrget kvaliteeti ning soovitaksin inimestel tulla õhtul A Le Coq Arenale Flora ja Paide mängu vaatama, kus platsil A-koondise mõlemad põhiründajad ning lisaks saab näha selliseid duelle nagu Eesti koondise põhiründaja versus koondise põhikeskkaitsja ning vennad omavahel, kellest üks on vasak ääreründaja ja teine vastasmeeskonna parem äärekaitsja.