Murray (ATP 118.), kes polnud Wimbledonis mänginud alates 2017. aasta veerandfinaalist saadik, sai eile Basilašvilist (ATP 28.) jagu skooriga 6 : 4, 6 : 3, 5 : 7, 6 : 3. Turniirieelsel pressikonverentsil ütles ta, et ei näeks parema meelega grusiini hetkel üldse turniiridel mängimas.

Nimelt vahistati Basilašvili kodumaal mullu mais, kuna teda kahtlustatakse oma eksnaise Neka Dorokašvili ründamises 21. mail alaealise silme all. Gruusia seaduste järgi võib selline tegu tuua kolmeaastase vanglakarisutse või 200400 tundi üldkasulikku tööd. Tennisist pole seni süüd tunnistanud. Uurimine käib.

Koduvägivalla kahtlus saadab lisaks Basilašvilit meeste tennises ka Saksa esinumbrit Alexander Zverevit (ATP 6.), kelle ekstüdruk Olga Šarõpova andis eelmisel sügisel paljastava intervjuu, milles kirjeldas, kuidas tennisestaar teda nii füüsiliselt kui ka vaimselt ahistas. Muu hulgas olevat Zverev 2019. aasta US Openi ajal löönud naise pead vastu seina ja üritanud teda padjaga kägistada. Šarõpova sõnul kartis ta oma elu pärast ning üritas isegi enesetappu sooritada.

Zverevi küsimus kerkis tänavu maikuus esile Genfi turniiril Roger Federeri pressikonverentsil. Nimelt on Federer asutanud agentuuri Team8, mille klient Zverev veel hiljaaegu oli, kuid millega ta aasta alguses koostöö lõpetas, öeldes, et "pöördub tagasi juurte juurde" ehk laseb oma karjääri juhtida oma ekstennisistidest vanematel.

Federerilt küsiti, kas agentuurist lahkumine oli seotud Zverevit saatvate kahtlustega, kuid Šveitsi tenniseikoonilt ei tulnud koduvägivalla kui nähtuse kohta ühtegi hukkamõistvat sõnumit.

"Need on otsused, mida teeb Tony (Federeri agent Tony Godsick toim) ja tema tiim. Vaadake, Saša on tore kutt. Mul on väga hea meel, kui tal hästi läheb. Aga mind sellistesse otsustesse ei kaasata. Minu jaoks on see nagunii juba minevik ning Saša jaoks on tähtis, et tal oleks oma tiimiga mugav. Ma leian, et agentuur ei peaks sinu ellu sekkuma ja sinu asjadega tegelema. Kõik need süüdistused on super isiklikud asjad, mida mina kommenteerida ei taha," lausus Federer.

Murray oli Basilašvili süüdistustest rääkides palju resoluutsem: "Rääkisin sellest ka paar kuud tagasi, et minu arust peaks olema mingi protokoll juhtudeks, kui sellised süüdistused ilmnevad. Nii palju kui ma kuulnud olen, ei ole nendega asjalood head. See on miski, mida ATP ja ITF ning slämmid üheskoos peaksid välja mõtlema."

Nii Murray'lt kui ka Federerilt küsiti, kas tennises peaks kehtima samasugused reeglid nagu USA suuremates spordiliigades, kus koduvägivalla kahtlusega isikud uurimise ajaks meeskonna juurest eemaldatakse. Federer leidis, et seda oleks tennises raskem teha, sest tennisemängijad on "sõltumatud töövõtjad", kuid üldiselt leidis 20-kordne suure slämmi tšempion, et tenniseametnikud ei peaks mängijate eraellu sekkuma.