Tänavune aasta on Nabile kui õudusunenägu: üks halvast uudisest teatav telefonikõne ajab teist taga. Jaanuaris helistas talle Eesti Antidoping (EAD) ja kuulutas, et tema organismist oli rutiinse kontrolli käigus leitud keelatud aine letrosooli jälgi. See oli šokk.

Kuna ka B-proov polnud puhas, hakkas Nabi oma maine ja ausa nime eest võitlema. Ta kogus kokku eksperdid, kes andsid tema süütuse tõendamiseks EAD distsiplinaarkomisjonile tunnistusi, ning läks rahuliku südamega piiri taha treeninglaagrisse – Tokyo olümpia ootas. Nabi oli kindel, et ta mõistetakse õigeks, sest tema arvates olid ekspertide hinnangud ja tõendid raudkindlad ning vettpidavad ja kinnitasid, et letrosool oli organismi sattunud juhusliku saastumise tagajärjel.

Heiki Nabi: „Kas ma oleksin pidanud valetama, et letrosoolitablett kukkus supi sisse?”

Nabi eksis. Eile hommikul tuli Nabile kõne, kus teatati, et ta on süüdi dopingureeglite rikkumises ja karistuseks mõisteti kaheaastane võistluskeeld. Taas šokk. „Mõistmatu, ma ei saa aru, mis mänge seal mängitakse,” oli Nabi põhjalikult löödud.

Distsiplinaarkomisjoni juht Margus Mugu sõnul oli otsus üksmeelne ja tehti väga kiiresti. „Ootasin pikemaid arutelusid, kuid need kestsid vaid pool tundi,” selgitas Mugu. „Põhjus, miks kõik ühel meelel olid, peitus selles, et Heiki Nabi argumendid polnud veenvad.”

Mugu selgitas, et objektiivselt rikkus Nabi dopingureegleid ehk tema A- ja B-proovist leiti keelatud ainet letrosooli. „Nüüd oli Nabi kohustus tõendada, et aine sattus tema organismi juhuslikult, kuid paraku ta ei teinud seda. Sellest ei piisa, et konstrueeritakse hüpoteetilisi skeeme, kuidas letrosool võis organismi jõuda.”

Kolm tippeksperti

Nabi oli Mugu selgitustest hämmingus. „Rääkisin, nagu asjad olid, mitte ei koostanud hüpoteetilisi skeeme,” kinnitas ta. „Tegutsesin välistamise meetodil ning tõin välja kõik võimalused, kuidas mu organism võis letrosooliga saastuda, ja seda kinnitasid ka tunnustatud rahvusvahelised eksperdid. Olin aus, sest ma tõesti ei tea, kuidas saastumine juhtus. Kas pidanuksin valetama ja ütlema, et mul kukkus letrosoolitablett supi sisse? Siis oleksin saanud ilmselt väiksema karistuse ja võimaluse olümpial maadelda.”

Nabi advokaat Paul Keres tõdes, et temalegi oli see halb üllatus ja ta ootab huviga distsiplinaarkomisjoni selgitusi – need saabuvad selle nädala jooksul –, miks säärane otsus tehti.

Keres põhjendas, miks nii tema kui ka Nabi olid veendunud teistsuguses tulemuses.

„Distsiplinaarkomisjoni ees andsid tunnistusi ja selgitusi kolm rahvusvahelist tipptasemel eksperti – kaks meie, üks Eesti Antidopingu poolt – ning kõik kinnitasid, et letrosooli teadlik tarvitamine on välistatud,” rääkis Keres.
Paul Keres

Nabi kaitse põhines karvaanalüüsil, mida üks eksperte, Kreischa dopingulabori juht doktor Detlef Thieme pidas letrosooli võimaliku tarvitamise juhtumi puhul igati pädevaks.

Esmalt tehti farmakokineetiline analüüs, et saada teada, millal tuli letrosooli tabletina tarvitada, et 6. jaanuaril võetud dopinguproovis oleks ainet 0,6 ng/ml kohta. Vastus: ajavahemikus 14.–16. detsember.

Järgmisena analüüsiti Nabi juukseid ja kaenlaaluseid karvu. Analüüsitulemuste alusel sai järeldada, kas ta on tarvitanud sel ajavahemikul letrosooli, mida pidanuks karvades sisalduma vähemalt 16 piktogrammi milligrammi kohta. „Karvades oli letrosooli kõigest 1,2 ühikut ehk üle 13 korra vähem,” avaldas Keres. „Selle järgi välistasid kõik kolm eksperti juuksekarvaanalüüsi põhjal, et Nabi võis detsembrist alates tarvitada letrosooli suuremas koguses ehk teadlikult. Kaenlaalused karvad venitasid seda perioodi veel mitu kuud varasemaks. Ehk siis kõik, ka Eesti Antidopingut esindanu, kinnitasid: Nabi pole letrosooli 100% tõenäosusega sportlike tulemuste parandamiseks viimase poole aasta jooksul kasutanud. Trio vastas ka distsiplinaarkomisjoni liikmete küsimustele, kuid jäi raudkindlalt oma seisukoha juurde ja kinnitas: Nabi räägib tõtt, kui ütleb, et tal pole vähimatki aimu, kuidas letrosool tema organismi sattus, sest nii väikeste koguste puhul ei saagi seda teada.”

Ebatõenäoline pole võimatu

Kerese sõnul oli EAD kaasanud protsessi kaks tunnistajat, kellest ühe arvamus polnud pädev ning ta tehti pihuks ja põrmuks. Oslo ülikooli professori sõnum kõlas järgmiselt: Nabi steroidiprofiilides polnud midagi, mis viidanuks võimalikule dopingutarvitamisele, aga seda ei saa ka välistada.

Nabi tiim käis distsiplinaarkomisjoni ees välja võimalused, kuidas võis tema organism letrosooliga saastuda. Hooletus välistati, sest kontrolliti kõiki toidulisandeid ja ravimeid ning seda ainet neis ei sisaldunud. „Järele jäi juhusliku saastumise võimalus ja meie arvates võis see toimuda treeningupartneri higi või sülje kaudu või maksa süües. See tundub ehk ebatõenäoline, kuid ei tähenda veel võimatut,” ütles Keres.

Keres oli pettunud, sest kõik eksperdid olid ühel nõul, et Nabi polnud teadlikult keelatud ainet tarvitanud, aga ootamatult tuli süüdimõistev otsus ja kaks aastat võistluskeeldu. „See ei tundu õiglane,” ohkas ta.

Põhjendused, miks Nabi dopingureeglite rikkumises süüdi mõisteti, esitab distsiplinaarkomisjon sel nädalal.

Nabi kaebab otsuse edasi

Heiki Nabi kavatseb igal juhul distsiplinaarkomisjoni otsuse rahvusvahelisse spordikohtusse edasi kaevata. „Tahan puhastada oma hea maine ja nime. Ma pole dopingut tarvitanud. Olümpiarong tundub olevat läinud, aga elus on aegu, kui tasub jumalasse uskuda.”

Nabi kaitsja vandeadvokaat Paul Keres kinnitas samuti, et Eesti antidopingu süüdimõistev otsus kaevatakse edasi, kuid ta ei teadnud veel, millal seda tehakse ja kaua võiks protsess kesta.

„Ühest küljest ei usu, et selgus enne olümpiat majja saabub. Saati ei saa me oma jõududega hakkama ja peame paluma Šveitsi advokaatide abi,” selgitas Keres. „Teisalt võime taotleda esialgset õiguskaitset, et Nabi olümpiale pääseks.”