Himos Juhannus on esimene massiüritus Soomes koroonalaine järel, kuhu tuhandeid inimesi lubati. Üheks pidutsejatest oli aga äsja Venemaalt saabunud 20-aastane jalgpallifänn Peter (nimi muudetud), kes seaduste kohaselt pidi tegelikult karantiinis viibima.

Peter, kes vaatas Peterburis Soome ja Belgia jalgpallimatši, kohtus reisi ajal mõistagi ka teiste fännidega, kellega ta koos aega veetis. Iltalehti uuris soomlaselt, miks ta otsustas karantiini mitte järgida.

Peter tuli Soome tagasi Nuijamaa piiripunktist. Soomlane rääkis, et usaldas ametivõime, kes aga talle ühtegi juhist ei andnud. Ükski piirivalvur ei öelnud talle, et ta peab 72 tundi pärast koju naasmist tegema uue koroonatesti ja ühtlasi kaks nädalat kodus karantiinis olema. "Terviseameti lehekülgi ma ei jälgi," rääkis jalgpallifänn.

Kuna Peter seadustega enda sõnul kursis polnud, arvas ta, et piisab piiri peal negatiivse testi näitamisest ning seejärel on lihtsalt soovitatav kaks nädalat kodus enda tervist jälgida. Soomlane tõdes, et ei pea karantiini mõttetuks, kuid lisas, et tema poleks suutnud kaks nädalat kodus vastu pidada.

Nii otsustaski ta minna tuhandete inimeste vahele jaanipäeva tähistama. "Minu koroonatest oli negatiivne ning arvan, et sellest piisab. Ma poleks läinud, kui test oleks olnud positiivne või ma poleks tulemust saanud," sõnas Peter. Ta lisas, et pole mõelnudki sellele, et ta võiks kedagi juhuslikult nakatada.

Peterburis toimusid jalgpalli Euroopa meistrivõistluste Soome–Venemaa ja Soome–Belgia mängud. Pärast Soome turniirilt väljalangemist 21. juunil on riigi terviseameti juhi Mika Salmineni sõnul tuvastanud vähemalt 120 nakkust, mis on seotud EM-ilt tulijatega, kirjutab Yle.