Walesi plaan läks lörri

Esimese paarikümne minuti põhjal tundus, et Wales tahtis väga kätte saada kiiret väravat: Bale proovis paar korda kaugel ja silma jäi isegi selline moment, kus meeskond jooksis kiirelt audisisseviset lahti mängima. See viitas, et nad tahtsid kohe mängu alguses avaväravaga asja enda kätte saada, kuid selle lootuse kustutas ära Taani avavärav: ilus eeltöö ja Kasper Dolbergi poolt ka väga ilus lõpetamine viisid Taani juhtima ja pärast seda said taanlased oma mängu käima.

Hea oli vaadata ka seda, kuidas Taani mängu ajal edukalt taktikat vahetas: kui alustati kolme keskkaitsjaga, siis ühel hetkel nihutati Andreas Christensen keskväljale, liiguti neljase kaitseliini peale ja mängiti neile tavapärasemat 4-1-4-1 või 4-3-3 asetust. Tundus, et viiese kaitseliiniga oli neil midagi, mis ei toiminud: nad ei jõudnud näiteks piisavalt kiiresti pressingut tegema.

Taani sai avaväravaga mängu kätte ja paistis, et lõplikult viis Walesi rivist välja taanlaste teine värav: waleslased nõudsid enda ründaja vastu viga, aga Taani sai hoopis palli enda kätte ja lõi teisel pool platsi värava. Teisele väravale eelnes ka kaitsja poolt väga kehv klaarimine, mis läks otse ründajale jala peale. Taani surus teisel poolajal oma palliga mängu peale, õigeaegsete vahetustega tõmmati tempo maha.

Taani küsimärgid: vigastused

Taani tegi korraliku avalduse: kahes mängus järjest neli väravat! Endisel kodustaadionil mänginud Dolberg lõi kaks väravat ja tegi mängu ära. Kaks viimast väravat olid väga ilusad. Taani meeskond võitles ühtse rusikana, ükskõik millise asetusega nad mängisid ja see mulle väga meeldis. Kui pall võideti, siis suudeti üleminek väga kiirelt teha. Andreas Corneliuse vahetusest sekkumine mulle ka väga meeldis – seda, kui hästi ta suutis palli vallata ja kogu meeskonna kaasa tõmmata, oli väga hea vaadata. Mulle on väga meeldinud ka noore Mikkel Damsgaardi mäng.

Taanlaste puhul on suureks küsimärgiks nüüd Simon Kjæri vigastus – ta on nende kapten ja tugitala. Vast ei ole midagi väga õudset ja saab mängida, sama lugu on ka Thomas Delaney ja Yussuf Poulseniga.

Walesi tähed kadusid ära

Walesi poolt olid aga nende tähed suhteliselt kahvatud: Aaron Ramsey oli platsil üldse kadunud, Gareth Bale küll natuke üritas, aga sihile ei jõudnud. Tundus, et nad olid tujutud ja Taani tegi, mis ise tahtis. Lõpuks tuli ka veel punane kaart, mille osas võib küll vaielda, kas see ikka oli punase kaardi vääriline viga, aga see näitas kokkuvõttes hästi, kuidas Wales tundis, et neile tehti liiga. Rumal frustratsioonist tehtud viga.

Kui tahta Walesi kombel äärte kaudu mängida ja palju tsenderdusi anda, siis tuleb natuke rohkem jõude kasti viia. Taanlased said nende pallidega väga hästi hakkama ja ohtu ju tegelikult ei tekkinud.

Eesti koondis mängib septembris Walesiga MM-valikmängu ja eks ma selle pilguga mängu ka natuke vaatasin, aga selle ühe mängu pealt ei ole mõtet kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Me ei tea isegi seda, kas nende kohusetäitjast treener jääb või ei jää.

Kui Walesi treener üritas samamoodi hakata taktikaga mängima – vahepeal näitas ta selgelt 5-3-2 -, siis treenerite duellis jäi Taani konkreetselt peale. Tundus, et taanlased olid igaks asjaks paremini valmis kui waleslased.