Turniirijalgpallis avaldab tabeliseis alagrupifaasi viimasele mängule lähtekohana paratamatult mõju. D-grupis olid nii Inglismaa kui Tšehhi edasipääsu enne nende omavahelist mängu juba taganud.

Inglismaa tuli mängule tabeliliidrina ja küllap soovis selleks jääda ka lõpuvile kõlades ja olgugi, et alagrupivõitjal tuleb esimeses väljalangemismängus kohtuda kas Prantsusmaa, Portugali või Saksamaaga, saanuksid inglased seda teha kodusel Wembleyl. Staadionil, mil tšehhide seni ainsaks suurturniiride mänguks oli olnud 1996. aasta lisaajal Oliver Bierhoffi kuldse värava läbi kaotatud finaal Saksamaale.

Mängu algus oli hoogne. Kohe avaminutitel pääses Raheem Sterling tšehhide karistusalas löögile, mis tabas väravaposti väliskülge. Oma teise pallipuute tšehhide trahvikastis vormis Sterling 12. minutil mängu ainsaks väravaks, koksates peaga võrku Jack Grealishi suurepärase cross´i, millele oli eelnenud Bukayo Saka hea tõus keskväljal. 11 eelnevat Inglismaa koondise mängu, milles Sterling värava lõi, olid lõppenud inglaste võiduga. See seeria ei katkenud mängus tšehhidegagi.

Mängus, kus inglased pidid hakkama saama eneseisolatsiooni määratud Mason Mountita, võibki Grealishit ja Sakat võõrustajate nähtavamaiks pidada. Vaevalt kummalegi koht kaheksandikfinaali algkoosseisus ilma kahtlusteta tagatud on, kuid nii Aston Villa kapten kui Arsenali 19-aastane noormängija kasutasid neile peatreener Gareth Southgate´i poolt usaldatud võimaluse kenasti ära. Kummalgi oli suur teene inglaste hoogsal algusel, mida ilmestas mängu otsustanud rünnak.

Sterling on sel turniiril seni ainus resultatiivne inglane, samal ajal kui kapten Harry Kane alles jahib oma esimest väravat. Oma võimaluse sai ta tšehhidegi vastu, kuid Tomas Vaclik tema esimesel poolajal sooritatud löögi tõrjus.

Mis pealelöökidesse puutub, siis täpsustades saab täheldada, et mängu 26. minutiks olid inglased oma viis vastuseta lööki sooritanud, millele järgnesid omakorda viis tšehhide pealelööki. Järgmise pealelöögini kulunud ajaga jõudnuks Tallinnast Raplasse sõita. Teise poolaja esimese väravalöögikatse tegi Tomas Peckhart 83. minutil. Nii pikka ootamist pole Euroopa meistrivõistluste ajalugu alates 1980. aastast tunnistanud.

Inglaste ülemine nelik jäi teisel poolajal vähem liikuvamaks, Sterling püsis vasakul, Saka paremal äärel, Kane keskväljal ja Grealish oli ära lõigatud. Esimesel olid nad palju dünaamilisemad ja vahetasid omavahel kohti, põhjustades sellega tšehhidele tublisti probleeme.

Mõneti ehk üllatava võimaluse inglaste koosseisus alustada teeninud Sakat austati oma Wembley debüüdil mängu parima mängija tiitliga. Grealishi esimese poolaja esitus oli samuti muljetavaldav, ta nõudis palli ja ähvardas Tšehhi kaitsjatele alatasa tüli teha.

Saame näha, kas neist esitustest piisab, et Southgate´i kaheksandikfinaali plaanidesse mahtuda. Mõtteainest on Southgate´il igal juhul oma jagu. Näib, nagu ta otsiks veel sobivaimat nelja ründefaasi mängija kooslust. Kolm mängu on mängitud, aga täit selgust ses osas ei näi olevat. Rütmi leidmine on samas oluline. Inglaste senised esitused on olnud hüplikud. Tugevaimaks tuleb pidada avamängu Horvaatia vastu, šotlaste vastu end käima ei saadudki ning mängus tšehhidega peeti madinat esimese pooltunni jagu, seejärel võttis maad üksluisus. Teine poolaeg oli nukravõitu.

Pole ime, kui järgmises mängus sakslaste või prantslaste vastu minnakse viiese kaisteliiniga, sest Mbappe´i, Griezmanni ja Benzema vastu jääb neljast kaitsjast väheks. Sakslaste vastu võiks viiese liini äärekaitsjate panusest suur abi tõusta. Igal juhul ei saa nende meeskondadega minna samamoodi mängima kui tšehhide vastu.

Grupivõit annab inglastele kahtlemata enesekindlust. Teiseks jäänuna võinuks inglased ikkagi raske vastase saada. Parem võõrustada veel teadmata koondist kodus. Tšehhid said alagrupimängudega miinimumeesmärgi täidetud. Võimaliku outsaiderina kaheksandikfinaalile vastu minnes saavad nad ehk pingetest priimadki olla ning osutuvad seetõttu oma tulevastele vastastele ehk ohtlikumatekski, kui lisaks koduste ootustega toimetulemisega tegelema pidavad inglased.