Mängueelsed mõtted: - võimalus näha põhikoosseisus äsja 19-aastaseks saanud keskpoolkaitsjat Ryan Gravenberchi, kes tegi oma debüüdi Amsterdami Ajaxi põhimeeskonna eest 16-aastasena ning keda peetakse hetkel Hollandi Eredivisie kõige kuumemaks nimeks. Gravenberchi kunagine noortetreener kirjeldas teda kui paremat versiooni Juventuse perioodi Paul Pogbast. - Lisaks ootasin huviga, kui eriline on Donyell Maleni (22-aastane PSV ründaja, kes olnud varasemalt Arsenali noortemeeskonnas ning löönud Eredivisies viimase 46 mänguga 30 väravat) kiirus Makedoonia keskkaitsjate vastu.

- kuigi Holland oli alagrupivõidu juba kindlastanud, siis Frank De Boer treenerina pole ikka veel Hollandi fännides ja meedias oma töö ning otsustega enesekindlust tekitanud, seega usun, et kuigi Holland kasutab paari vahetusmängijat, siis tegelikult on treeneri jaoks see mäng palju tähtsam kui kõrvalt võib tunduda. - Goran Pandevi viimane koondisemäng, mis peaks lisama niigi kirglikele makedoonlastele veelgi emotsionaalsust juurde. Kaotada pole neil midagi ning eelmise mängu 11 pealelööki (nendest 5 raami) tekitas enesekindlust, et tulekul on avatud ja paljude võimalustega mäng.

Motivatsiooni tekitav tähelepanek:

- 1991 aastal iseseisvuse saanud Põhja-Makedoonias, kus treeningtingimused on parimal juhul keskpärased ning rahvaarv on kõigest 2 miljonit, on mängijaid Itaalia Serie A-st ( lisaks kõigile tuntud Pandevile tahaksin välja tuua 21-aastase Elmasi, kellel juba 80 mängu Napoli ning 47 mängu Fenerbahce eest), Inglise Premier League'st (Alioski, kes alustas 29 mängu 2020/2021 hooajal Leeds United'is), Hispaania La Liga'st (25 aastane Bardhi, kellel viimase nelja hooajaga Hispaania kõrgliigas 118 mängu), Saksamaa Bundesligast (20 aastane Churlinov, kes eelmisel hooajal sai Stuttgarti eest 14 mängu ning näiteks andis Augsburgi vastu võidu toonud väravasöödu) jne.

Huvitav meeldetuletus: Enne õhtust mängu oli tänavusel EMil Hollandi koondise parim väravalööja Denzel Dumfries, kelle positsioon on parem wingback ehk ründav äärekaitsja.

Kui Henrik Ojamaa mängis 2016/2017 hooajal 20 aastase Dumfriese vastu Hollandi kõrgliigas, siis arutasime Henrikuga pärast mängu, kui eriline on sellise kiiruse ja töövõimega 188 sentimeetrit pikk äärekaitsja. Kusjuures sel ajal Rotterdami Spartas mängiva Dumfriese palk oli alla 3000 euro.

Pärast seda hooaega liitus Dumfries SC Heerenveeniga ning 2018 aasta suvel olin koostööpartneritega vahendamas tehingut Benfica ning Heerenveeni vahel

Dumfriese ostmiseks, kuid PSV pakkumine oli parem ning Heerenveen teenis tema müügist PSV-sse ühe aastaga üle 4 miljoni euro kasumit.

Hetkel on temast huvitatud näiteks Bayern München, Napoli ja mitmed Premier League klubid. PSV teenitav kasum saab olema kordades suurem.

Mängujärgsed tähelepanekud Hollandi kohta: Hollandi koondises on mängijate vahel hea sisekliima: Mängijate otsustest on näha, et meeskond on esikohal ja kõike tehakse ainult koondise edu nimel. Kohtades, kus meeskonnakaaslane on kasvõi natukene paremal positsioonil, siis ei mindud ise löögile, vaid prooviti teha see õige sööt. Märkasin sama ka vahetult enne antud mängu lõppenud Tammeka-Flora Premium liiga kohtumises, kus Flora ründemängijate otsused olid kõik tehtud meeskonna hüvanguks, mitte kordagi mõeldes enda statistika ja/või staatuse peale. Tõelise Messi fännina kasutaksin võimalust ja ütleksin lausa nii, et Cristiano Ronaldo ei sobiks praegusesse Hollandi koondise kooslusesse.

Hollandi mitmekesine ründemäng: Kahe ründajaga formatsioon( mida kasutab ka Eesti koondis), kus täna olid ees kaks väga kiiret ründajat, kes pidevalt liikusid ja vahetasid kohti, tekitas võimalusi nii kombinatsioonirünnakuteks kui ka liini taha pikkadeks söötudeks otse keskkaitsjatelt. Hollandi kolmas värav oli absoluutne maailmaklass ning sellisel tasemel avanemiste ning platsinägemise vastu saab kõikidel kaitseliinidel olema nii füüsiliselt kui ka vaimselt väga väsitav tööpäev.

Standardolukordade kaitsmine: Põhja-Makedoonia sai peaaegu kõikidest oma standardolukordadest kas löögile või kukkus pall ohtlikusse tsooni. Kui täna oleks nendes olukordades olnud makedoonlaste asemel kastis Chiellini ja Bonucci, siis kahtlen, et Stekelenburg oleks nullimängu saanud.

Hollandi kaitseliin: Liiga tihti keskendutakse mängu analüüsimisel lõpptulemusele ja tänane on ehtne näide sellest, kui petlik ja lausa vale see tihti on. Tulemuse järgi võib väliselt tunduda, et kaitseliin tegi hea mängu, sest taga on null. Tegelikult oli näha nii esimesel poolajal (kus Holland mängis 3 keskkaitsja ja kahe ründava äärekaitsjaga) kui ka teisel poolajal (kus Holland mängis 4se kaitseliiniga), et Hollandi kaitseliin jääb vastaste kiirete üleminekute ajal hätta ning ei suudeta vastaste mängijaid vajalikul tasemel markeerida.

Näiteks Makedoonlaste poolt esimesel poolajal löödud värav (mis hiljem ligikaudu 10 sentimeetrise suluseisu tõttu küll tühistati) oli küll väga meisterlik sooritus - eriti just Pandevi ühtepuute sööt ning Trickovski väga hea avanemine- siis oli seal kolme keskkaitsja töö väga kehv. Üks keskkaitsja De Ligt läks vastu liikuvale Pandevile selga, teise keskkaitsja Blindi selja taha avanes Makedoonia ääreründaja, kelle liikumisest ei teadnud ükski kaitsja midagi, ning samal ajal kolmas keskkaitsja De Vrij oli Blindist kaks ja De Ligtist ligikaudu neli meetrit allpool ning jättis võimaluse Blindi-tagusesse kahemeetrisesse tsooni sööta. Kokkuvõttes kaitseliinil väga vedas, et ründaja oli väga napis suluseisus.

Viie kaitsjaga mängimise puhul just ongi tihti see oht, et kuna endale tundub, et kaitsjaid on nii palju ja olukord kontrolli all, siis on raske konkreetselt ära jagada, kes keda markeerib ja seetõttu on eriti tähtis omavaheline suhtlus, liini koostöö ning väga kõrgel tasemel keskendumine. Täna näidatud Hollandi kaitsemänguga nad seda turniiri ei võida.

Mängujärgsed tähelepanekud Põhja-Makedoonia kohta: Makedoonlaste individuaalsed oskused palliga: Mängijate kvaliteet palliga on niivõrd kõrge, et palli võites ei panda oma kaitsjaid ja väravavahti tagasisöötudega pressi all ega ka kasutata koheselt pikka palli, vaid julgetakse ettepoole lahendusi leida, väikse ala peal seinasööte mängida ning palliga vastaseid ette võtta. Just seetõttu saadi mängu jooksul väga palju vasturünnakuid ning jõuti suurte jõududega viimasele kolmandikule. Järgmine samm nüüd oleks leida vajalik tasakaal enesekindluse ja pragmaatilisuse vahel.

Otsuste tegemine: Eelnevas punktis kirjeldatu puhul saab määravaks otsuste tegemise oskus ja just selles osas peab Põhja-Makedoonia koondis arenema. Ükskõik kui osav on mängija individuaalselt, siis on olukordi, kus isegi maailma parimad mängijad kasutavad turvalist lahendust, sest saadakse aru, et risk ei tasu ennast ära. Nagu oli aru saada mu tekstist, siis mulle isiklikult väga meeldis näha mängijate individuaalseid oskusi ja julgust palliga, kuid tippmängijal peab lisaks nendele oskustele olema ka omadus olukordi kiirelt hinnata ning just see jäi emotsionaalsetel ning liigse enesekindlusega makedoonlastel täna puudu.

Näiteks võib tuua Hollandi teise värava, kus enda audist pandi mees pressi alla, kes omakorda tegi vale otsuse liigsete puudetega ning tulemuseks oli vastaste värav. Niimoodi mängides võidab endale fänne, aga mitte mänge.

Oma julge mängustiili jaoks on Põhja-Makedoonial vaja paremaid keskkaitsjaid: Taktika ja formatsioonid on vaieldamatult tähtsad osad mängust, kuid kokkuvõttes võidavad mängu individuaalsed sooritused duellides ning sel turniiril oli näha, et Ungari ja Horvaatia kõrgliigast tulnud keskkaitsjad olid selle koondise kõige nõrgemad lülid, sest just nemad jäid üks ühe vastu momentides vastastele alla. Nii lihtsalt, nagu Depay mängis esimesel poolajal mööda Rijekas mängivast Velkovskist, ei tohiks EMil ükski ründaja kaitsjast mööda saada.

Mida jälgida Eesti noormängijatel: Mida tuleb teha selleks, et saada tippmängijaks:

Hollandi koondise kapten ja kahe värava autor Wijnaldum jooksis 86. minutil 3:0 eduseisul pärast meeskonnakaaslase pallikaotust täiskiirusel tagasi kaitsesse. Olen käinud viimasel ajal palju Eesti noorteliiga mängudel jälgimas talente, kelle eesmärk on saada profijalgpalluriks. Kõikidele noortele, kellel on selline ambitsioon, oleks mul järgmine küsimus: Kas teie oma mängudes ja ka trennides sarnases olukorras teete niimoodi tööd nagu Wijnaldum seda tegi? Kui vastus on jah, siis te olete õigel teel...