Kondoomide lugemine enne igat olümpiat on justkui omaette spordiala. Rio de Janeiro olümpial jagati sportlastele 450 000 tasuta kondoomi, sel suvel toimuva Tokyo OM-i korraldajad on varunud 160 000 preservatiivi. Seda hoolimata sellest, et liigsete kontaktide vältimise huvides on seksimine olümpiakülas tänavu keelatud.

Koroonaviiruse tõkestamise reeglite rikkujaid ähvardab rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) karm trahv, võimalik on sportlasi karistada ka diskvalifitseerimise või isegi riigist välja saatmisega.

Kondoome on sportlastele tasuta jagatud juba 1988. aasta Seouli olümpiast saadik, et propageerida olümpiakülas turvalist seksi. Nüüd, kus kontaktid on keelatud, soovitavad olümpia korraldajad need suveniirina koju kaasa viia, et tõsta oma kodumaal teadlikkust HIV-i ja Aidsi suhtes, kirjutab The Guardian.

Jaapani kondoomitootjad olid enne mänge väga elevil, lootes olümpiasportlaste jaoks turule tuua eriti õhukesed polüüretaanist ehk lateksivabad kondoomid, mis peaksid nendega harrastatavast tegevusest saadavat rahuldust veelgi suurendama. Agentuur AFP teatas aga, et olümpiamängude nõuded lubavad toota vaid latekskondoome.

"Kui ma sellest nõudest kuulsin, mõtlesin "Jumal küll... Kas see saab tõsi olla?" ütles üks kondoomitootja allikas AFP-le. "Olime tõesti lootnud, et saame pakkuda ekstraõhukesi kondoome."